Heidt Míra

2019.11.21. 07:00

Kultúrák testközelből

Az évek során sikerült eljutnom néhány országba, ahol a saját szememmel csodálhattam meg az egyes országok kultúráját.

Sárbogárdi Petőfi Sándor Gimnázium

Fotó: Heidt Tibor

Kedvencem Anglia volt. Igen érdekes és izgalmas országnak gondolom, és az ott töltött idő is csodálatos élményekkel ajándékozott meg. Annyira felkeltette az érdeklődésemet Anglia, hogy utánanéztem, vajon milyen kultúrával rendelkezhet.

Amikor megérkeztünk Londonba, először is az ragadta meg a figyelmemet, hogy a sofőrök a bal oldalon vezetik az autójukat, ami teljesen eltér az itthoni vezetési szokásoktól. Mint kiderült, ez a szokás a középkorba nyúlik vissza, amikor az emberek sose tudhatták, kivel fognak szembetalálkozni útjuk során. Mivel a legtöbb ember jobb kezes, ezért a bal oldalon haladva könnyen elő tudták húzni a kardjukat és meg tudtak vívni a nekik jobb oldalon lévő ellenféllel.

Ami még igen furcsa volt, az a tea tejjel. Az íze igen különleges, ám igen kellemes zamatú. Megtudtam, hogy ez a világ leghíresebb angol hagyománya, amely már 17-18. században is közkedvelt volt. Nagyon törékeny porceláncsészéket használtak, ami a forró teától megrepedt volna. Erre találták ki, hogy először hideg tejet öntenek a csészébe.

Fotó: Heidt Tibor

Ami talán a legérdekesebb volt a számomra, az a bolondok napjának eredete. A 13. században János király elhatározta, hogy szert tesz egy darab földre Gotham városánál vadászat céljából. Ez az ötlet nem volt túl népszerű az ottani lakosok körében, ezért elhatározták, hogy bolondot játszanak. Amikor a király emberei megjelentek, a lakosok mindenfajta bolondságot csináltak, mint például megpróbálták vízbe fojtani a halakat. Ez elég volt ahhoz, hogy a király emberei ne tanácsolják a királynak ennek a földnek a megszerzését. Manapság, amikor valaki bolondot játszik ezen a napon, akkor elkiabálja magát, hogy „Április Bolondja”.

Franciaország is nagyon lenyűgözött. A sokoldalú szóval tudnám leginkább jellemezni. Ennek az országnak is évekre visszamenő hagyományai vannak. A franciák híresek hatalmas vendégszeretetükről, a műveltségükről és a konyhaművészetükről is. Ehhez kötődően február 2-án szinte minden francia palacsintát süt. A félig megsült palacsintát feldobják, és ha a lapjára esik, akkor az elkövetkező év sikeres lesz. Ha nem, akkor gondokkal teli év köszönt a palacsintazsonglőrökre.

Fotó: Heidt Tibor

Franciaországról mindenkinek először a gyönyörű Eiffel-torony jut az eszébe, amelyet Gustave Eiffel tervezett 1889-ben. Kezdetben a legtöbb párizsi lakosnak és vezetőnek nem tetszett a hatalmas, modern fémépítmény, időbe került, míg elfogadták, sőt megszerették. Manapság már azonban Párizs alapvető műemlékének számít.

Úgy gondolom, hogy a hagyományok nagyon fontosak egy ország életében, hiszen ettől egyedi és más, mint a többi.

A világban élő emberek büszkék sajátos szokásaikra, és szeretnek megismerni újakat, ezért is jó, hogy ilyen hatalmas és színes világban élünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!