Agárdi Anita

2019.11.21. 07:00

Egy darab kultúra, egy csepp fiatalság

Kultúra…, de mit is nevezünk kultúrának? Egy könyv ismertetése, egy kiállításmegnyitó, egy település bemutatása, egy nép, ország szokásai, ünnepei vagy akár egy színházi előadás. Mint bebizonyosodott, ez egy táv fogalom, amibe sok minden beletartozhat. Cikkem témájául én mégis az utóbbit választottam.

Móri Táncsics Mihály Gimnázium

Makranczi Zalán, Puskás Peti és Feke Pál nagy sikerű előadást tudhatott maga mögött Fotó: a szerző

Helyszínünk Budapest, a József Attila színház. Parkolóhely keresés után, megtaláljuk a bejáratot, majd a kabátok letétele és a jegyek ellenőrzése után elfoglaljuk helyünket a nézőtéren. Az óra hetet üt, ami azt jelenti, hogy kezdődik a várva várt előadás. A Macskafogó történetét láthatjuk, olyan neves színészekkel a főszerepben mint Makranczi Zalán, Szerednyey Béla, Feke Pál és Puskás Peti. Gondolom ez a cím nem ismeretlen az olvasók számára, hiszen sokuk gyermekkorát jelenthette. A képregény alaptörténetét követjük végig, jókat kacarászva, hiszen egy-egy jelenetben az éppen játszó színészre és neki életére nagyon is passzoló utalásokat, vicceket fedezünk fel. Olykor pedig a nem várt cselekmény hatására izgatottan ülünk.

Makranczi Zalán, Puskás Peti és Feke Pál nagy sikerű előadást tudhatott maga mögött Fotó: a szerző

Észre sem vesszük, mégis elröppen egy óra, amikor hevesen tapsolunk a tizenöt perces szünet előtt, ezzel dicsérve a szereplőket. Az emberek tömegei elindulnak a terem kijárata felé, ki a büfét, ki pedig a mosdót veszi célba. Ismét helyünkön ülünk, a lámpák lekapcsolódnak, függöny elhúzódik, egér és macska jelmezbe öltözött alakok lépnek vissza a színpadra. Még több akciót, meredek helyzetet, boldog pillanatot és ünneplő jelenetet láthatunk a második felvonásban az elsőhöz képest. Hiszen mint jól tudjuk a történet végét, béke születik egér és macska között. Több percen át tartó tapssal köszönjük meg minden résztvevőnek, a forgatókönyvet író Szente Vajknak (aki jelen van a helyszínen) és minden háttérben dolgozó munkásnak, hogy színpadra állították ezt a darabot. A végén pedig mindenki egy kedves emlékkel, újonnan szerzett élménnyel tér haza.

Mint kisgyerekek, akik csak most ismerték meg a magyar kultúra egy kisebb részét vagy akár, mint felnőttek, akik boldogan tekintettek vissza fiatalkorukra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!