Harangozó Krisztina

2019.11.28. 07:00

Ég a házunk – Egy akut fenntarthatósági válság kellős közepén vagyunk

Földünkön eljött az idő a változásra. Fontos egy felelősségteljesebb és környezettudatosabb élet megalkotása! Összefogásra és cselekvésre van szükség, valódi lépésekre, hogy világunkért igazán tehessünk.

Kodolányi János Gimnázium és Szakgimnázium

Környezetünk problémája mindannyiunkra hárul, vigyázzunk tehát rá Illusztráció: Igari Balázs / Fejér Megyei Hírlap

Ez mindannyiunk számára egy közös érdek, ugyanis itt már a következő generációk jövőjéről van szó. Azt gondolom, hogy fiatal felnőttként az már nem kifogás, ha ebben a témában valaki kevesebb információval rendelkezik, felelősséggel kell rendelkeznünk ennek a tudásnak az elmélyítésében, hogy kiállhassunk környezetünk védelméért!

Környezetünk problémája mindannyiunkra hárul, vigyázzunk tehát rá
Illusztráció: Igari Balázs / Fejér Megyei Hírlap

Mit tehetünk azért, hogy zöldebbek legyünk? Elsősorban fontos, hogy tisztában legyünk saját felelősségeinkkel. Manapság az emberek szeretik másra hárítani megoldatlan problémáikat, környezetünk problémája azonban mindannyiunkra hárul. Egy akut fenntarthatóság válság kellős közepén vagyunk, melyben a globális felmelegedés egyesek számára csupán egy nézőpont, és míg az afrikai földcsuszamlások az egyik, a közel-keleti szárazság egy másik, a Csendes-óceán szigetvilágának vízszintemelkedése egy harmadik következmény, addig nem bújhatunk el kötelességeink alól.

A föld lázas, de ez a láz csak a jelenlegi válság tünete. A válság azt jelenti, hogy végül is életmódunk valamint értékrendünk fenyegeti a túlélésünk esélyét.

Ebben benne van a légszennyezés, a bioszféránk kérdése és az emberiség egészségi állapotának valódi okai is. Sokkal többet tehetünk a Földért, mint gondolnánk. Kezdetben már az is elég, ha odafigyelünk a mindennap elvégzett dolgainkra, és azok következményeire. Próbáljunk megfontoltan választani, takarékosan vásárolni és gazdaságosan használni energiaforrásainkat. Ne termeljünk sok szemetet, komposztáljunk, közlekedjünk környezetkímélően és ne termeljünk felesleges hulladékot a hóbortjaink miatt. Legyünk megfontoltak, legyünk zöldek és tegyük meg az első lépést, mert még nem késő!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!