Háder Bodza Dominika

2019.11.21. 07:00

A színművészet fejlődése

A 21. században a színház a kultúra egyik legfontosabb fellegvára. Ahhoz, hogy azzá vált, nagyon hosszú időnek kellett eltelnie.

Comenius Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Gimnázium

A Comenius diákjai is szívesen járnak színházba, amikor csak lehetséges Fotó: a szerző

A reneszánsz korszakban a legelső önálló színházat 1576-ban építették, fogadók mintájára készült el. A mai színházakhoz leginkább hasonlító teátrum 1559-ben épült, ez volt a Globe Színház. Különlegessége, hogy Shakespeare színházának is szokták emlegetni. Díszletet még nem igazán használtak, de a kellékeket már elkezdték hasznosítani az előadások során.

A Comenius diákjai is szívesen járnak színházba, amikor csak lehetséges Fotó: a szerző

Jellemzően drámákat játszottak. Érdekesség, hogy a női szerepeket még mindig férfiak, egész pontosan kamasz fiúk játszották. A barokk korszakban kezdtek el komédiát is játszani. A 18-20. századig még történtek változások, de alapvetően a mai színháznak már Globe Színházzal lerakta alapjait. Azóta a női szerepeket természetesen nők játsszák, mindenféle stílusok és műfajok fellelhetőek. A színészet mesterséggé nőtte ki magát. Az évek során a színház a kultúra nagyon fontos részévé vált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!