Seregélyes

2013.07.02. 13:07

Texasból és Észak-Karolinából érkeztek tanítók

A mai felnőttek közül még mindig kevesen beszélnek idegen nyelven, európai uniós összehasonlításban még mindig a sereghajtók között vagyunk. A fiatalok esetében ez már nem lesz így: ezt olyan nyelvi táborok is garantálják, mint amilyen a sárosdi és a seregélyesi.

Tihanyi Tamás

A Magyarországi Baptista Egyház oktatási központja a közelmúltban felvette a kapcsolatot az amerikai baptisták szövetségével. Mivel a Baptista Szeretetszolgálat komoly magyarországi intézményfenntartóvá vált, lehetőséget láttak arra, hogy angol nyelvű vendégtanárokat hívjanak az Egyesült Államokból. Olyan önkénteseket, akik ugyan nem mindannyian kifejezetten nyelvtanárok, ám már van ilyen irányú tapasztalatuk. Az Észak-Karolinából és Texas államból érkezettek között akad tanár, orvos, könyvtáros és farmer: többségük az idősebb korosztályhoz tartozik. Ők bevándorlóknak oktatnak angol nyelvet például olyan amerikai gyülekezetben, ahol háromszáz ilyen „diák” tanulását és ezzel beilleszkedését, új életét segítik.

Jó hangulatban tanította az angolt Allen Caldwell kedden a seregélyesi általános iskolában (Fotó: Lovász Lilla)

Nálunk Fejér megyében természetesen nem ez a cél. Révész Lajos, a székesfehérvári baptista gyülekezet lelkipásztora lapunk érdeklődésére kedden elmondta: a Baptista Szeretetszolgálat fenntartásában működő seregélyesi és sárosdi általános iskolákban önkéntes alapon hirdették meg a gyerekek és a szülők között az angol nyelv tanulásának lehetőségét.

A jelentkezők hétfőtől péntekig vesznek részt a nyelvi tábor foglalkozásain: délelőttönként mintegy kétszer másfél órában szövegértési feladatokat oldanak meg, illetve beszélgetéssel gyakorolnak az amerikaiakkal. (Akik saját költségükön utaztak hozzánk.) A tolmácsok és a helyi gyülekezet tagjai délutánonként sportprogramot szerveznek a táborozóknak.

A segélyszervezet más irányban is jól kihasználja amerikai kapcsolatait. Az árvízi védekezés idején például ott voltak a gáton a tengeren túlról érkezett önkéntesek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!