Seregélyes

2015.12.31. 16:03

Évzáró repülés Seregélyesen

Seregélyes - A Kolibri Modellező Egyesület idén is megtartotta hagyományos, évzáró repülését.

Sebestyén Lilla

A Kolibri Modellező Egyesület nyolc éve alakult meg hivatalosan, de tagjai már az ezredforduló évében is együttműködtek, hódolva a repülőmodellezés és röptetés izgalmas hobbijának. A hagyományos, év végi közös repülésen - ahol a tagok egy pohár pezsgővel az újévet is köszöntötték - Pertz Ferenccel az egyesület és a közösség "motorjával" is volt alkalmunk beszélgetni.

Az egykori repülőgép mérnöktől és válogatott bajnoktól megtudom, a 90' - es években a miniatűr gépmadarak mellett két üléses repülők építésével is foglalkozott.

Tizenegy, teljes mértékben magyar fejlesztésű sportgépet épített, melyekből egy még ma is az eget szeli Gyomaendrődön.

Mint mondja külföldi cimboráitól tanult mindent és persze rengeteget merített a modellezésből, amely már az általános iskolában megfertőzte.

- Anno teljesen az alapoktól kellett kezdeni a modellek megépítését. Volt, hogy négy- vagy akár ötszáz órába is beletellett mire kész lett a masina. Ma ez jóval egyszerűbb, vannak olyan darabok, amelyekkel csak annyi a dolgunk, hogy megfelelően összerakjuk az alkatrészeit  - magyarázza Feri bácsi - ahogy az egyesület tagjai hívják - majd saját műhelyét is megmutatja, ahol most is egy félkész repülő foglalja el a munkaasztalt.

_ Egy egy J3-as Piper, amerikai repülőgép pontos, kicsinyített mása és egyes legendák szerint elvezeti saját magát - mesél a szakember.

Pertz Ferenc azt is elmondja, a legtöbb modellnek a szárnyfesztávolsága egy-két méter, de vannak nagyobb, akár 5-6 méteres gépek is, amelyekkel már olyan mutatványokat is meglehet csinálni, amelyeket a rendes műrepülők végeznek.

- Az összeszerelés egy dolog, ahhoz hogy vezetni is tudjuk lentről a gépmadarat kell egy alaptudás, ismernünk kell, hogyan hatnak az erők az égen szálló testre - vélekedik a közösség első számú embere, majd azt is elmondja: mivel a modellezés és a vezetés alapvetően egy türelmet és kitartást igénylő hobbi, kevés fiatalember van az egyesület tagjai között. Pont ezen okból jövőre szeretnének versenyeket és egy repülőnapot is tartani, hátha sikerül felkelteni a fiatalabb generáció érdeklődését is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!