Sárszentágota

2017.05.01. 21:58

Sárszentágota: Szent Ágota falujában

Sárszentágota – Szent Ágota emlékhelye az országban egyedülállóként nyújt hitet és reményt a mellrákban szenvedő, vagy abból felgyógyult betegeknek.

V. Varga József

A kegyhely egész évben látogatható. Az idei Szent Ágota-napot néhány hét múlva rendezik a faluban.

A nemzeti rákellenes napra emlékezett nemrégiben a Magyar Rákellenes Liga sárszentágotai alapszervezete. Amint Siák Gáborné alapszervezeti elnök lapunknak elmondta: a nap üzenete felhívni a társadalom figyelmét a rákellenes küzdelemre, ezen belül pedig hangsúlyozni az egyén felelősségét.

Jarabin János sárbogárdi háziorvos a Néhány általános megjegyzés a daganatos betegségekről, azok megelőzéséről, a nőgyógyászi daganatokra centrálva című előadásában mindenki számára érthetően hangsúlyozta a megelőzés fontosságát, mint a rákellenes küzdelem kulcsszavát.

Siák Gáborné Nóra, a rákellenes alapszervezet elnöke Fotó: V. Varga József

Bánkuti Gábor székesfehérvári történelem-könyvtár-rajz szakos tanár a múltba, az orvoslás gyökereihez vezette vissza hallgatóságát. Prezentációjában nemcsak a történelmi tények bemutatására, hanem az azokhoz fűződő legendák  ismertetésére is nagy hangsúlyt fektetett, ezzel is színesítve az ókori orvostudomány fejlődésének folyamatát feldolgozó előadását.

Siák Gáborné Nóra a Fejér Megyei Kormányhivatal népegészségügyi főosztályának 2016. évi tanulmányát felhasználva mutatta be megyénk lakosságának egészségi állapotát, majd végezetül elszavalta Cs. Pataki Ferenc: Nagyböjti lelkigyakorlat című versét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!