Sárbogárd

2014.06.19. 10:40

Sárbogárd város polgármestere a fejlesztésekről

Sárbogárd - A városban a jövő évtől 600 millió forintot fordíthatnak fejlesztésre.

V. Varga József

A múlt év végéig, idén tavaszig nemcsak tervezték, hanem meg is valósították a rehabilitációs fejlesztéseket. Pályázatokról, tervekről beszélgettünk a város polgármesterével.

Befejeződött a városközpont rehabilitációja - tért vissza beszélgetésünk elején Sükösd Tamás polgármester a település legutóbbi nagyberuházására. A pályázati támogatás 199,9 millió forintot tett ki, az önrészes összköltség 233,8 millió forintot. A városházán ügyfélszolgálatot és információs központot alakítottak ki akadálymentesítéssel, felújították a városháza és a művelődési központ előtti zöldfelületet és a parkolót, elkészült a fedett piac, parkosítottak, parkolót és útcsatlakozást építettek ki. Részlegesen felújították a művelődési központot, civil koordinációs iroda létesült, megszépült a Hősök tere, kapuzat készült, új épületbe költözött a városi könyvtár. A katolikus egyházzal közös pályázat nyomán részlegesen felújították a Szent László király templomot, körmeneti járda és kerítés készült, megújult a templom előtti járdaszakasz.

Új épületbe költözött a városi könyvtár. Szőnyegi István és párja, Koszorús Edit naponta böngészi a folyóiratokat, mögöttük Nagy Zsuzsanna könyvtárigazgató és Lukácsné Irén könyvtáros Fotó: V. Varga József

Megtudtuk: a sárszentmiklósi futballpályánál pünkösdkor avatták a felújított öltözőt, a sárbogárdi sporttelepen az MLSZ pályázatával műfüves focipálya készült. A Zengő Óvoda rekonstrukciója energetikai korszerűsítéssel folytatódik, zajlik a közbeszerzés, a 33 millió forint értékű beruházással szeptemberre végezni szeretnének. Folyamatban van a polgármesteri hivatal szervezetfejlesztése.

Járási munkacsoportok alakultak, az együttműködés példaértékű, a tizenkét település polgármestere összehangoltan tud dolgozni, a térségben az elkövetkezendő időszakban összesen mintegy 1,7 milliárdot tudnak fejlesztésre fordítani.

Mindebből a városra csaknem 600 millió forint juthat - fejtette ki lapunknak Sükösd Tamás. Sárbogárd és Sárszentmiklós között elkészül a nem turisztikai jellegű kerékpárút, melynek költségét 290 millió forintra taksálják. Égető szükség van erre a kerékpárútra, hiszen a települést átszelő 63-as főúton naponta mintegy 10 ezer jármű közlekedik, elképesztő, veszélyes a közlekedés a mindennapokban. A meglévő tervek alapján a kerékpárút cecei és vajtai szakasza is elkészülhet.

A kerékpárúthoz szorosan kapcsolódnak a csapadékvíz-elvezetés 110-120 millió forintos munkálatai, melyhez az önkormányzat jogerős engedélyekkel rendelkezik. Amint a polgármester elmondta: tovább folytatódhat a városi rehabilitáció, hazai forrásból 95 millió forintot szeretnének útfelújításra fordítani. Az Egyesített Szociális Intézmény épület-korszerűsítésére 30 millió forintot terveznek. Folyik a pályázatok önrészének feltöltése, a munkákat várhatóan 2015-bens kezdeni tudják.

A nemzeti program nyomán tanuszoda létesül Sárbogárdon, az önkormányzat a kézilabda egyesülettel közösen sportcsarnok építésében is gondolkodik.

Sükösd Tamás: Mezőföld és Sárrét mezőgazdasági adottságait kell kihasználnunk Fotó: V. Varga József

A gazdaságfejlesztés a mezőföldi és sárréti térség mezőgazdasági adottságait figyelembe véve a feldolgozóipar, a hűtőláncok kialakításával valósítható meg. A városban némileg élénkült a munkaerőpiac: a vetőmag-termeltető cég bővítése 50-70 munkahelyet jelenthet, úgyszintén fejlődnek a műanyag-feldolgozó vállalkozások.

A város a tavalyi évet 140 millió forintos pénzmaradvánnyal zárta - emelte ki az elöljáró -, de látni kell azt is, hogy az összeg nagy részét az idei működtetés elviszi. Intézményeiket, a bölcsődét és a négy óvodát, biztonsággal tudják üzemeltetni, mindenben együttműködnek a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal.

A napokban sikeresen lezajlott a Sárbogárdi Kulturális Egyesület nagyszabású egészségnapja, az önkormányzat az óvodákkal együtt vesz részt az Egészséges Sárbogárd programban. A Sárbogárdi napok rendezvényfolyamából kiemelkedett a pörköltfőző fesztivál, melyen negyvenhárom csapat, mintegy ötszáz önkéntes „szakács” főzőcskézett. Nagy érdeklődés kísérte a futballtornát és a focigálát, a sport közösségépítő ereje ismét megmutatkozott - tette hozzá végezetül Sükösd Tamás polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!