Sárbogárd

2015.02.15. 19:01

Nem tervezik új adó kivetését Sárbogárdon

Sárbogárd - Csekély érdeklődés kísérte az önkormányzat képviselő-testületének szokatlanul korai időpontban, pénteken délelőtt fél kilenckor tartott közmeghallgatását.

Gál Sándor

Bizonyára nem is számítottak a szervezők érdeklődő tömegekre, hiszen kilenc órakor már a testület soros ülése kezdődött.

Dr. Sükösd Tamás polgármester röviden beszámolt az elmúlt évi költségvetés megvalósulásáról, majd ismertette a 2015-ös büdzsé főbb irányszámait. Röviden szólt a segélyezési rendszer változásáról, az önkormányzati bevételek várható nagyságáról. Sárbogárdon rendkívül kevés az iparűzési adóból származó bevétel. Hangsúlyozta: ennek ellenére sem tervezik új adónem bevezetését, inkább olyan pályázati támogatások elnyerésére törekszenek, amelyekben a lehető legmagasabb az elnyerhető támogatási hányad. Jelentős kiadási tétel a város költségvetésében az óvodai nevelés, illetve a szociális és gyermekjóléti feladatok ellátása.

Demeterné Venicz Anita jegyző és dr. Sükösd Tamás polgármester válaszolt a közmeghallagatáson felvetett kérdésekre (Fotó: a szerző)

Juhász János képviselő (FÜBE) a közmeghallgatás meghirdetésének szabályosságát firtatta, emellett érdeklődött a sárszentmiklósi posta beígért újranyitásával kapcsolatos fejleményekről, mivel a sárbogárdi postahivatal nem képes a megnövekedett ügyfélforgalmat kezelni. Sárközi Imre a lakosság nyilvános rendezvényekkel szemben tanúsított passzivitását ostorozta. Nagy György a városi honlap tartalmát kritizálta, majd a közmunkaprogram keretében folytatott kertészeti munka eredményeiről, a bevételek felhasználásáról, a tervezett szélerőmű park megvalósíthatóságáról érdeklődött.

A feltett kérdésekre a polgármester és a jegyző válaszolt. Elhangzott, hogy a közmeghallgatás meghívója a február 3-i aláírást követően felkerült a város honlapjára, február 4-én pedig megjelent Bogárd és Vidéke hetilapban. A postahivatal újranyitása ügyében sajnos nincs előrelépés. A megyei fejlesztési programokban benne van a sárbogárdi, nem turisztikai célú kerékpárút, s ezzel együtt a csapadékvíz elvezetés megépítéséhez szükséges összeg is. Az uszodai önrészt a város önkormányzata minden körülmények között biztosítja. Az ebösszeírással elmaradásban van a hivatal, feladatátadás után felszabaduló kapacitásokkal fogják a feladatot elvégezni. A kertészeti bevételeket a programhoz kapcsolódó fejlesztésekre fordították. A szélerőmű park építése egyelőre nem aktuális, mivel Magyarország utoljára 2006-ban kapott kvótát ilyen célból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!