Sárbogárd

2015.02.05. 19:15

Az egykori főszolgabíróra emlékeztek Sárbogárdon

Sárbogárd - Nekünk itt ezzel a sok, egymást kioltó igazsággal kell együtt élnünk, s emlékeznünk az olyan tisztességes emberekre, mint Kenessey Gyula volt - fogalmazta meg a miniszterhelyettes.

V. Varga József

Kenessey Gyula emlékművét L. Simon László (b) és Varga Gábor leplezte le a Hősök terén

A holokauszt-emlékévhez kapcsolódóan a Miniszterelnökség által kezelt Civil Alap forrásaiból emlékművet állítottak a városban Kenessey Gyula főszolgabírónak.

Kenessey Gyula (Székesfehérvár, 1888. november 14. Dachau, 1945. február 5.), Sárbogárd egykori főszolgabírája, a helyi református egyház főgondnoka, az első világháborúban kitüntetett katonatiszt, a két világháború közötti Fejér vármegyei közélet meghatározó alakja a vészkorszak idején a leghatározottabban fellépett a magyarországi volksbund és a nyilas mozgalmak ellen. A nyilas hatalomátvétel után letartóztatták, majd a dachaui koncentrációs táborba deportálták, ahol hetven évvel ezelőtt életét vesztette.

A Kenessey Gyula-emlékművet Pető Hunor Munkácsy-díjas képzőművész alkotását tegnap délután avatták a Hősök terén. Köszöntőt mondott Sükösd Tamás polgármester, avatóbeszédet L. Simon László miniszterhelyettes, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára.

- Van egy férfi, a nagy háborút megjárt hős, aki minden nehézség ellenére becsületes, igaz ember maradt - hangsúlyozta a parlamenti államtitkár. - Aki életével és tetteivel cáfolt rá valamennyi sztereotípiára, történelmi tényként ránk erőszakolt, belénk sulykolt állításra. Van egy férfi, aki keresztény (keresztyén) volt és magyar, aki mélyen és meggyőződéssel konzervatív volt, aki az emberi életet és méltóságot tartotta legfőbb értéknek. Aki a vészkorszakban főszolgabíróként mindent megtett a politikai szélsőségek visszaszorítására. Sokáig elmondhatatlan történet volt az övé...

Kenessey Gyula emlékművét L. Simon László, Varga Gábor, a térség országgyűlési képviselője és Sükösd Tamás leplezte le, avatta föl. A református templombeli ünnepi istentiszteleten igét hirdetett Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!