Sárbogárd

2014.08.10. 14:51

Hantos: Jurta-napok Kerozinnal

Hantos - Az évek során a falu szimbólumává vált eleink többfunkciós lakhelye. A míves jurtát Horváth Attila és Bolye György irányításával és számos önkéntes segítségével állították fel szombaton reggel.

V. Varga József

A Jurta-napok péntek esti nyitányán a Rock-on zenekar (klasszikus Bikini-, Edda-, Piramis- és P. Mobil-dalokkal), valamint a Groovehouse együttes hangolta a jókedvet.

Másnap reggel kezdetét vette a főzőverseny, a hatvan kiló vaddisznóhúst a mezőfalvi agrártársaság ajánlotta fel az önkormányzatnak, az amatőr szakácsoknak. Délelőtt felállították a jurtát, solymász bemutatót tartottak, s megnyitották a Perkátai Régiséggyűjtő Egylet kiállítását.

Koncz Marcsi az ő elmaradhatatlan citerájával (Fotó: V. Varga József)

A jurtaépítésben úttörők a hantosiak, 1989-ben kapták ajándékba a míves kazah jurtát. Akkor rendezték az első falunapot, és azóta következetesen Jurta-napoknak nevezik augusztusi rendezvényeiket. Azt azért meg kell jegyezni, hogy ez a jurta már nem az a jurta, az első ugyanis elöregedett, a mostanit pályázaton nyerték.

A jó ebédhez Koncz Istvánnal és Koncz Ferenccel szólt a nóta, délután helyi és környékbeli néptáncos, népdalos, hastáncos fellépőkkel népesült be a színpad. A hantosi népdalkör, a Bokréta és Kis Bokréta néptáncos formáció, de még a férfidalárda körül is Koncz Marcsi bábáskodott. Nagy taps kísérte a sárosdiak kempo bemutatóját és a sárkeresztesi tűzzsonglőrök produkcióját. Este aztán a legendás Kerozin zenekar zúzott ezerrel, majd Dj Zelnick keverte a diszkót.

Hárman a perkátai régiséggyűjtők közül: Kalácska Viktória, László Gyula és Újfalusi Pál (Fotó: V. Varga József)

Amint Fischer József polgármester beszámolt róla: a vaddisznópörkölt-főző versenyben Sóki László és Határ István diadalmaskodott, megelőzve Határ Józsit és Fefét, illetve a Dream Team-et, Andreát és Zsoltot.

A vasárnap kispályás focitornát, gyermekprogramokat, íjászatot, zumbát és akrobatikus motor showt tartogatott, kora este a Mephisto zenekar koncertezett. A gyerekeknek Lohonyai Zoltán énekelt és gitározott, a Stunt Rider motor showt Végh Tamás prezentálta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!