Sárbogárd

2017.01.05. 16:55

A közfoglalkoztatás, lehetőség

Sárbogárd - A képviselő-testület decemberi ülésén megtárgyalta és elfogadta a 2016. évi közhasznú, közcélú foglalkoztatásról szóló beszámolót, valamint meghatározta a 2017. évi közfoglalkoztatás kereteit.

V. Varga József

Amint elhangzott: a közfoglalkoztatottak számát évről évre csökkenteni szeretné az önkormányzat. Mindez sikerült is, hiszen míg 2015-ben összesen 500-an álltak alkalmazásban az év során hosszabb, rövidebb időtartamra, addig 2016-ban 300-an. Tavaly a csúcsidőszak májustól júliusig tartott, akkor egyidejűleg 214 fő volt az állományi létszám. Ez azt jelenti, hogy a térség legnagyobb foglalkoztatója a város önkormányzata volt.

A Start, mezőgazdaság programban csaknem 7 hektáron gazdálkodtak értékteremtő módon - tudtuk meg Sükösd Tamás polgármestertől. A termelés Sárbogárdon és a külső településrészeken (Kislók, Pusztaegres, Rétszilas és Sárhatvan) folyt.

Sükösd Tamás: A legfontosabb, hogy a közfoglalkoztatott sikeresen visszakerüljön, bekerüljön az elsődleges munkaerőpiacra
Fotó: A szerző felvétele

A közút programban (Pusztaegres, Sárbogárd, Sárszentmiklós, Töbörzsök) útjavítást és útkarbantartást, kátyúzást végeztek, valamint járdákat és parkolókat építettek, javítottak. Karbantartották az önkormányzati tulajdonú lakásokat és intézményeket, utcanév táblákat és közúti táblákat festettek és cseréltek, illegális hulladéklerakókat szüntettek meg, köztéri bútorokat, padokat, kerékpártárolókat, szemétgyűjtőket tettek rendbe. Az útjavítás és kátyúzás során 6 tonna hidegaszfaltot és 150 tonna kőzúzalékot használtak fel.

A belvízvédelem programban a csapadékvíz levezetők karbantartása, kaszálása, ároktisztítás, iszapolás, átereszek tisztítása szerepelt.
A hosszú távú program során 32 főt foglalkoztattak intézményi kisegítő feladatok ellátására, illetve 54 főt közterületi, tisztasági és kisegítői munkákra, 10 fő oktatáson, képzésen vett részt.

Amint a polgármester kifejtette: az idei foglalkoztatás során változatlanul fenn kívánják tartani a korábban Start néven futó programokat (mezőgazdaság, közút, belvízvédelem), illetve az intézményi feladatellátást. Az áthúzódó foglalkoztatások létszámkerete február 28-áig 120 fő, a március elsejétől kezdődő foglalkoztatás során pedig 202 fős létszámmal terveznek. A mezőgazdasági termelést mielőbb önfenntartóvá szeretnék tenni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!