Sárbogárd

2017.05.26. 17:40

Sárbogárdi napok: parkot avattak Kossuth Zsuzsanna emlékére

A Sárbogárdi napok hétvégi színes rendezvényfolyamának az Ifjúsági park ad otthont szombaton és vasárnap. Ha úgy tetszik, a programsorozat nyitánya már a csütörtöki és a pénteki naphoz kötődött a városban.

V. Varga József

A Mészöly Géza Általános Iskola felújított KRESZ parkját csütörtökön adták át ünnepélyes keretek között. A Sárbogárdi járás iskoláinak diákjai a rendőrség által szervezett közlekedési versennyel vették birtokukba a megújult parkot. Megtudtuk, hogy a tanpályát a járás oktatási intézményei is használhatják.

 

Kétszáz esztendeje született Magyarország első főápolónője, Kossuth Zsuzsanna, aki 1849-ben tevékeny részt vállalt a honvédsereg betegápolási rendszerének megszervezésében. A mezőföldi városban méltó módon ápolják emlékét.

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Sárbogárdi Rendelőintézete és Sárbogárd Város Önkormányzata bábáskodott a Kossuth Zsuzsanna-emlékpark pénteki avató ünnepsége felett.

 

A nemzet első főápolónőjének emlékét szobor őrzi a rendelőintézet parkjában, Balás Eszter alkotását 1977-ben avatták. Az emlékparkot a szobor körül alakították ki, a faragott tömbök és térkövek Huszár Péter helybéli kőfaragó mester munkáját dicsérik.

Ünnepi beszédében Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára kiemelte a sárbogárdi emlékpark jelentőségét, múltunk tiszteletét és a városbeli lokálpatrióták önzetlen tenniakarását. Kitért arra, hogy a New Yorkban eltemetett Kossuth Zsuzsanna eddig jelöletlen sírja fölé síremlék kerül, s az emlékhely a világ magyarságának zarándokhelyévé válhat. Az ünnepelt életművét Hermann Róbert történész, egyetemi tanár méltatta, köszöntőt mondott Varga Gábor országgyűlési képviselő és Csernavölgyi István, a megyei Szent György kórház főigazgatója.

Szilágyi Péter (j) és Rácz Lajos, a rendelőintézet vezetője
Fotó: VV

A nemzeti színű szalag átvágását követően az avató ünnepség koszorúzással fejeződött be. Közreműködtek általános iskolás diákok és a Vértes Egyesület hagyományőrző huszárjai.

Ferenczy Tamás festőművész kiállítását este nyitották meg a művelődési központban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!