múlt

2021.10.20. 15:00

Fejér évfordulós emlékei

Héjj Vivien

Épül az Alba Regia

„Az utolsó szakaszához érkezett a megyeszékhely legjelentősebb idegenforgalmi létesítményének – az Alba Regia Szállónak – az építése” – tudósított lapunk 50 évvel ezelőtt. Írásunkból az is kiderült, a mintegy 60 millió forintos beruházással készülő szállodában a legkorszerűbb és legízlésesebb körülmények között, 108 szobában kaphatnak vendéglátást a Fehérváron átutazók. Az épület átadását 1972-re datálták. Az akkori fotókon még állványerdő vette körül az épülő szállodát. Az állványok mögött azonban szorgalmas munka folyt: a „fémmunkás” Vállalat dolgozói szerelték a nyílászáró berendezéseket és az ablakok közti „lamellákat”.

Vajtai iskolaszanatórium

„Október 29-én nyit a SZOT vajtai iskolaszanatóriuma, ahol kellemes környezetben, gyógy­tornászok és pedagógusok felügyelete mellett százhatvan általános iskolás korú, gerincbántalmakban szenvedő gyermek pihenhet, gyógyulhat” – olvashatták lapunk cím­oldalán napra pontosan 40 évvel ezelőtt. A gyerekek huszonnyolc napot tölthettek el a tízhektáros őspark közepén lévő Zichy-kastélyban, melyet gyógyüdültetés céljaira alakítottak át: tornatermeket építettek, fürdőszobát hoztak létre, sportpályákat, játszótereket létesítettek, korszerűsítették a konyhát, a kupolateremben pedig egy könyvtár kapott helyet.

Hirt lett az elnök

Húsz évvel ezelőtt számolt be lapunk a hírről: Hirt Károly lett az ARAK új elnöke. Egy nappal korábban a négyévente esedékes küldöttközgyűlését tartotta az atlétikai klub. A rendezvényen Tölgyesi Ferenc beszámolt az utóbbi évek történéseiről, és jelezte, a jövőben nem vállalja az elnöki teendőket. Módosították az alapszabályt, a jelenlévők tiszteletbeli elnöknek választották Tölgyesit, utódjául a vezetőedzőt, Hirt Károlyt nevezték ki. Az alelnöki tisztségekre Radetzky Andrást és Fehér Jánost választották.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!