Múltidézés

2023.01.18. 11:00

Fejér vármegye évfordulós emlékei

Tóth Réka

700 millió a fejlesztésre

Az 1973-ban két évtizede termelő Dunai Vasmű évről-évre nagyobb összegeket fordított berendezéseinek karbantartására, felújítására. Ezzel párhuzamosan hajtották végre azt a beruházási programot, mely a jobb minőségű kohászati termékek gazdaságosabb előállítását célozta. 1973-ban rekonstrukciókra és fejlesztésre hétszázmillió forintot fordítanak saját forrásból és bankhitelből. 

A fejlesztések közül kiemelkedett a folyamatos acélöntőmű szerelése. A nyolcemeletnyi magas üvegcsarnok lényegében már készen állt, s az első gépegységek szerelését tavasszal, a munka második ütemét pedig az év végére fejezték be. 

„Télkergetésre" készülnek Mohán

A szedett-vedett rongyokba, jelmezekbe öltözött „maskarák”, „bolondok” hangos „huj-huj-huj” kiáltásaira ébred húshagyó kedden Moha. A fiatalok március elején ismét felelevenítik a falu farsangbúcsúztató, télkergető népszokását a hagyományos tikverőzést. 

A farsangbúcsúztatás az idén is „jeles” nap lesz a falu életében. A „maskarák” a tojásszedő lányokkal az élen végigjárják a falut, bekopogtatnak minden házba, s nagy riadalmat okoznak a baromfiudvarokban. Hangos kiáltozások közepette szétkergetik a szárnyasokat, megkaparintják az aznapi tojástermést. – írta a Fejér Megyei Hírlap 1973. januárjában. 

Új tantermek

Az alapfokú oktatási hálózat bővítése és korszerűsítése tervszerűen folytatódott 1983-ban megyénkben. Az ARÉV gyors épületszerelést biztosító könnyűszerkezetes eljárásának, az úgynevezett Clasp-technológiának a hasznosításával épültek a székesfehérvári és sárbogárdi, 16 tantermes iskolák, valamint Székesfehérvár vonzáskörzetében a szabadbattyáni 8 tantermes általános iskola. A dunaújvárosi 16 tantermes és a cecei 8 tantermes új iskola kivitelezése folyamatban volt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!