Múltidézés

2022.09.29. 19:00

A pákozdi csatára emlékeztek 50 éve is

A maguk módján már ötven évvel ezelőtt is megemlékeztek a pákozdi csatáról. A velencei tábor úttörői vontak fel zászlót, de a térség egészére, így Székesfehérvárra is jutottak parádés programok.

S. Töttő Rita

A Fejér Megyei Hírlap 1972. szeptember 29-i lapszámában számolt be arról, hogy „a velencei KISZ táborban megnyitották az Úttörő Honvédelmi Alegységek I. Országos Találkozóját”. Ezen az eseményen az „úttörő munkásőrök és honvédelmi alegységek adtak itt egymásnak találkozót a pákozdi csata emlékére és a fegyveres erők napjának tiszteletére. A több mint 400 pajtás szovjet pionírokat is vendégül lát a találkozó öt napja alatt” – írja tudósításában a Fejér Megyei Hírlap.  A megemlékezésen az ünnepélyes zászlófelvonás mellett egy páncélautó is bevont. Ez volt az első ilyen jellegű, országos szintű találkozó, melynek résztvevőit bőséges program várta. Megkoszorúzták a pákozdi emlékművet, s részt vehettek a fegyveres erők központi ünnepségén, az úttörő szövetség díszparancsának kihirdetésén is. Szerveztek Pákozdon légi parádét, honvédelmi és sportversenyeket, Nadap környékén terepversenyt rendeztek, és megnyitották a KISZ Fejér megyei táborában a honvédelmi parkot. Székesfehérváron a menetdal-verseny megyei döntőjét hirdették meg, továbbá ifjúsági nagygyűlést rendeztek. A Vidám Parkban pedig haditechnikai bemutatót tartottak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!