Megemlékeznek Donát püspökről

2022.08.05. 21:00

Ismét búcsút tartanak Székesfehérváron

A Szent Donát-kápolna előtti téren augusztus 7-én, vasárnap 18 órakor a hagyományoknak megfelelően Spányi Antal megyés püspök koncelebrált szentmisét mutat be a város papságával, megemlékezve Donát püspök vértanúról, a szőlőhegyek vihar, villámcsapás és jégeső elleni védelmezőjéről.

FMH

Donát ókeresztény vértanú, a szőlőskertek, szőlősgazdák védőszentje.

A Szent Donát-tisztelet Székesfehérváron a XVIII. században terjedt el. A székesfehérvári szőlőművelő polgárság kérésére, Donát tiszteletére 1733-ban az Öreghegyen, a város legmagasabb pontján építettek kápolnát.

A második világháborúban megsemmisült épületet a rendszerváltást követően újjáépítették, s felelevenítették az augusztus eleji Donát-búcsúk évszázados hagyományát, ami azóta is él.

A Szent Donát-kápolna előtti téren augusztus 7-én, vasárnap 18 órakor a hagyományoknak megfelelően Spányi Antal megyés püspök koncelebrált szentmisét mutat be a város papságával, megemlékezve Donát püspök vértanúról, a szőlőhegyek vihar, villámcsapás és jégeső elleni védelmezőjéről – olvasható a programra invitálás a város honlapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!