Múltidéző

2022.08.29. 17:00

Fejér évfordulós emlékei augusztus 29-én

Hajdú Marianna, Kecskés Zoltán

Sokáig bujkáltak, de meglettek

A legújabb felfedezések szerint a Hold nem is egyetlen ki artó útitársa a  Földnek – adta hírül lapunk 60 évvel ezelőtt.  A krakkói csillagvizsgáló munkatársa addig ismeretlen “holdacskákat”, két, egymás közelében kéringő meteorfelhőt fedezett fel Földünk körül. Ezek az állítása szerint megegyeznek a Hold útvonalával, a felfedezett holdak tőlünk mintegy 384 000 kilométernyire és szintén 384 000 kilométerrel a Hold mögött keringenek körülöttünk. Állítólag négyszer nagyobbak a Holdnál, de fényük sokkal gyengébb, ezért tudtak ezidáig rejtőzködni a kíváncsi szemek elől. 

Hazamentek a dolgos fiúk

Már a csomagjukat készítették és búcsúzni készültek azok a 16-18 év közötti ipari tanuló diákok, akik 1972-ben a hajdúságból érkeztek a Velencei-tó partjára táborozni – adta hírül lapunk.

A lelkes fiatal fiúk a nyáron természetátalakító munkán vettek részt Velencén. Folyómeder szabályozás, parkosítást, talajelőkészítést végeztek a tábor ideje alatt. A “milyen a koszt?” kérdésre azt a választ adták, hogy “Bőséges, nem panaszkodhatunk. Kell is, mert “kondi” nélkül nem megy a “melódia”.”

 Vajon gyorsan kellett vagy mélyen?

A sárbogárdi járás szántóversenyét hírdetette az 1982-es számunk ezen a napon. Dég határában tartotta a KISZ járási bizottsága, a MAE Fejér megyei szervezete és a KSZE Növénytermesztési Rendszer – együttműködve a házigazda szerepét ellátó nagyüzemmel – a dégi Szabadság Termelőszövetkezettel. A versenyt szeptemberre hirdették, de arról már nem szólt a fáma, mi kellett a dobogóhoz. Mit vizsgálhatott a zsűri: a barázda hosszát, mélységét, esetleg adott idő alatt mennyit szántottak? A fődíj sem lehetett semmi.

Több évtizede is tombolt a kánikula

30 évvel ezelőtt „Példátlan hőségről"adott hírt a Fejér Megyei Hírlap címlapján. Mondhatnánk, mintha tegnap lett volna. Sirák András a háziorvoslás megyei szakfelügyelő főorvosa kiemelte, az izzadással fellépő sóveszteség pótlását.
„A szervezetben fellépő sóhiány rosszullétet, gyengeséget okozhat, ezért a sót feltétlenül pótolni kell, még a magas vérnyomás és a szívbetegségek miatt egyébként sószegényen étkezőknek is. Nem kell feltétlenül sós víz fogyasztására gondolni –mint a meleg munkahelyeken dolgozóknak – elég, ha például a paradicsomot, a vajaskenyeret a kánikulai időszakban jobban megsózzuk"– hívta fel a figyelmet.

Új növényvirológiai üvegházat adtak át 
„Növényegészségügyi szempontból a legfontosabb tevékenység a jövő terméseredményeit meghatározó, egészséges szaporítóanyag-előállítás biztosítása, ellenőrzése" – fogalmazott Németh Imre földművelési és vidékfejlesztési miniszter 20 évvel ezelőtt Velencén, az ünnepélyes átadón. Az átadott üvegház 267 négyzetméter alapterületű, benne – a különböző kiszolgáló egységek mellett –helyet kaptak azok a speciális asztalok (indáztató, gyökereztető), amelyek lehetővé teszik a tesztnövények felszaporítását és vizsgálatra való előkészítését. Az itt tervezett munkáktól azt várták a szakemberek, hogy a hazai és a külföldről behozott szaporítóanyag ellenőrizhetővé válásával a magyar termelők biztosabban jutnak majd egészséges szaporítóanyaghoz. 

Simon Bálla országos bajnok 

Megvédte bajnoki címét az országos atlétikai bajnokságon a 400 méteres gátfutásban Simon Bálla István, a Dunaújvárosi Kohász versenyzője. Ráadásként bronzérmet nyert a rövidebbik gátfutó számban.  – olvasható a Fejér Megyei Hírlap 40 évvel ezelőtt. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!