civilek

2021.10.15. 15:00

Helyreállítják a felszabadulási emlékművet

Az Országzászló emlékmű felújítása után a civilek tavaly bejelentették, helyreállítják a Bory Jenő-féle felszabadulási emlékművet is. A látványterveket pénteken adják át az önkormányzatnak.

Borsányi Bea

Az 1919-es vörösterrort követő román megszállás Fehérvárt sem kerülte el, a város október 12-én szabadult fel. Erre emlékeznek pénteken a Fejér Szövetség, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és a VÁLASZ Egyesület által rendezett programon. Itt tervezik átadni az önkormányzatnak a látványterveket is, amelyek a Bory Jenő által készített, 1919-es felszabadulási emlékmű helyreállításához készültek. A három egyesület tavaly jelentette be, szeretnék ismét felállítani az obeliszket, amelynek tetejét turulmadár, közepét a Szent Korona díszítette. Utóbbi a szobor 1946-os ledöntését követően is megmaradt, ma a Bory-várban lehet megtekinteni. Kónyi-Kis Botond, a 64 VMIM fehérvári elnöke elmondta, a munka halad, reményeik szerint az emlékékmű ismét régi pompájában állhat majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!