Rendőrségi

2006.07.07. 02:29

Vádemelés orvosok ellen, csalás miatt

Várpalota (ma) - Négy orvos ellen emelt vádat a városi ügyészség. Az ok több mint 15 millió forinttal károsították meg a társadalombiztosítót.

Mórocz Zsolt

Fehérvári érintettje is van az ügynek Várpalota (ma) - Négy orvos ellen emelt vádat a városi ügyészség. Az ok több mint 15 millió forinttal károsították meg a társadalombiztosítót. Kulmanné dr. Cs. Varga Edit, a megyei főügyészség szóvivője elmondta, a várpalotai kórház korábbi igazgatója, dr. B. G. 2001. május 18-án szerződést kötött a fehérvári dr. P. J.-vel, aki esztétikai és helyreállító - a társadalombiztosító (tb) által csak részben támogatott - műtétek elvégzésére bérbe vette a kórház műtőjét és sebészeti osztályát. A sebész határozta meg az orvosi beavatkozásokat, rendelte el az ápolást, illetve a hotelszolgáltatást, valamint engedélyezte a betegek távozását. A szerződés szerint napi térítési díj ellenben a kórház vállalta betegeinek elhelyezését. A tb által támogatott műtéteknél a beavatkozás költségeinek levonása után az összeg 40 százalékát fizették ki a sebésznek. A kórház nevében 2002. március 1-jén dr. Sz. M., mint intézményvezető szintén szerződést kötött vele. A szakmai felügyeletet a sebészeti csoport főorvosa, dr. T. F. látta el. Dr. P. J. állította ki a kórlapokat, amelyek tartalmazták a betegek adatait, a felvétel és a távozás időpontjait, a diagnózisokat és a beavatkozásokat. Az adatlapokat elektronikus úton továbbították az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak (OEP), ahonnan utólag fizették ki havonta a támogatást. A sebész 2001. június 9-e és 2003. október 10-e között 229 esetben valótlan tartalmú dokumentációkat állított ki, melyek minden esetben azt tartalmazták, hogy a betegek három napot töltöttek a kórházban. A vádirat szerint a betegek a beavatkozással együtt egy napnál többet nem voltak ott. A valótlan adatokat tartalmazó zárójelentéseket 45 esetben aláírta dr. T. F., aki tisztában volt a körülményekkel. Öt esetben az általa kezelt betegekről valótlan dokumentációt készített. Dr. Sz. M. és dr. B. G. igazgatóként tudtak minderről. A jogtalanul felvett támogatás összege betegenként 67 396 forint volt, az OEP kára 15,5 millió. A városi ügyészség dr. P. J., dr. Sz. M. és dr. T. F. vádlottakat jelentős kárt okozó, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett csalás bűntettével és magánokirat-hamisítás vétségével, dr. B. G.-t nagyobb kárt okozó, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétségével vádolja. Az elsőrendű vádlott védője úgy fogalmazott, felderítetlen tényállásról van szó fontos bizonyítékokat nem szereztek be a nyomozáskor, ezek hiányában téves következtetéseket vont le az ügyészség. Védence ártatlan. Az ügyvéd megjegyezte, az eset tükrözi a mai egészségügyi állapotokat. Várpalota (ma) - Négy orvos ellen emelt vádat a városi ügyészség. Az ok több mint 15 millió forinttal károsították meg a társadalombiztosítót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!