Rendőrségi

2012.01.16. 16:50

Ájult betegeken gúnyolódtak a Facebookon a mentősök

Az Országos Mentőszolgálat vizsgálatot, eljárást indított a magatehetetlen betegeket fényképezgető mentősök ügyében - közölte Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője hétfőn.

MTI

A Blikk aznapi számában írt arról, hogy eddig ismeretlen mentősök az elmúlt hónapokban magatehetetlen betegeket fényképeztek, és a fotókat humorosnak, gúnyosnak szánt kommentárokkal töltötték fel a Facebook-ra. A fotókon ájult betegek mellett pózoltak mentősök, de az is előfordult, hogy az eszméletlenül heverő páciensek képeit kommentálták gunyoros, olykor morbid megjegyzésekkel - írta a Blikk.
   
A képek feltöltője - állítása szerint - az Országos Mentőszolgálat központi esetkocsija legénységének tagja. A képeket tavaly augusztus 17-én tették fel a világhálóra, de azt követően, hogy vasárnap délben a Blikk a képeket közzétevő csoportot a fotókról kérdezte, azokat leszedték az oldalról.
   
Mint írták, az oldal tulajdonosaitól azt a választ kapták: "a betegek jogai nem sérültek, mivel felismerhetetlen az arcuk. A munkánkba szeretnénk betekintést engedni, mivel a közhiedelemmel ellentétben sokan nem ismerik azt".
   
Győrfi Pál az MTI-nek az ügyben azt válaszolta: az Országos Mentőszolgálat az ügyben vizsgálatot, eljárást indított, hiszen a betegellátásról, kiszolgáltatott betegekről történő, engedély nélküli fényképkészítés, a felvételek közzététele jogszerűtlen és etikátlan cselekmény. A közösségi oldalak használatát az OMSZ, mint munkáltató a beteg-, az adatvédelmi-, valamint a kegyeleti jogok szigorú tiszteletben tartása érdekében külön utasításban is szabályozta - tette hozzá a szóvivő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!