Rendőrségi

2012.08.19. 18:03

Ingusföld - Öngyilkos merénylő követte el a robbantást

Öngyilkos merénylő követte el a nyolc halálos áldozatot követelő robbantást vasárnap az Oroszországi Föderációhoz tartozó Ingusföld Malgobek járásában, ahol hét rendőr és maga a merénylő is életét veszítette - közölte a kaukázusi köztársaság belügyminisztériuma.

MTI

Jelentések szerint további 10-15 ember sérült meg, amikor az előző nap ismeretlen fegyveresek által lelőtt kollégájuk temetésére Szagopsi faluba érkező rendőrök gépkocsiját az öngyilkos merénylő felrobbantotta. Négy sérült súlyos állapotban van.

Az ingusföldi hatóságok azt feltételezik, hogy a malgobeki merénylő helyi lakos lehetett, akinek a fejét megtalálták a helyszínen, de családjára való tekintettel nem akarják közölni a nevét.

A kaukázusi köztársasági nyomozó hatóság adatai szerint 10 kilogramm trotil romboló hatásának kifejtésére volt alkalmas a robbanószerkezet, amely a rendőrök életét kioltotta és a sérüléseket okozta.

Junusz-Bek Jevkurov, Ingusföld elnöke szerint a terrorcselekményt a kaukázusi köztársaságban harcoló fegyvereseket támogató, pénzmosással foglalkozó bűnözői csoport emberei követték el.

A robbantásos merényletet a muzulmán világ egyik legnagyobb ünnepén, a ramadán végét jelentő ünnepen követték el Ingusföldön.

Az ünnep előestéjén a szintén az Oroszországi Föderációhoz tartozó másik kaukázusi köztársaságban, Dagesztánban Haszavjurt város siíta mecsetét érte támadás. Nyolcan megsérültek, amikor szombat este két fegyveres tüzet nyitott a hívőkre.

Az orosz ellenőrzés alatt lévő kaukázusi területeken gyakoriak a rendfenntartók és a katonák elleni támadások, de az elmúlt öt évben több merényletet követtek el mecsetek és muzulmán hívők ellen is.

Június 29-én Dagesztánban két ismeretlen símaszkos fegyveres tört Karamahi falu mecsetére. Megölték az imámot, a mecsetet pedig felgyújtották.

Groznijban, Csecsenföld fővárosában augusztus hatodikán három orosz belügyi katona és egy civil vesztette életét, amikor ismeretlen tettesek felrobbantottak egy páncélozott katonai járművet.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!