Rendőrségi

2012.04.03. 18:58

Sértődöttségből gyilkolt az oaklandi ámokfutó

Azért rendezett vérfürdőt az oaklandi Oikos Egyetem kirúgott hallgatója, mert kigúnyolták a rossz angolsága miatt és úgy érezte, igazságtalanul bántak vele - közölte kedden a rendőrség.

MTI

A 43 éves, koreai származású One Goh-t két hónappal ezelőtt viselkedészavarok és dühkitörések miatt zárták ki az egyetemről. Az eltávolítását közvetlenül kiváltó incidens részleteit egyelőre sem a hatóságok, sem a lapok nem közölték.

A felfegyverkezett férfi hétfő reggel eredetileg az egyetem igazgatónőjével akart végezni, de őt nem találta, ezért volt diáktársai ellen fordult. Goh hat nőt és egy férfit gyilkolt meg, további három embert megsebesített.

Az áldozatok között volt koreai, nigériai, nepáli és Fülöp-szigeteki származású is. Hatan diákok voltak, egyikük pedig titkárként dolgozott. A halottak életkora 21 és 40 év közötti volt.

Goh az egyik áldozata gépkocsiján menekült el a helyszínről, s egy Oaklandhez közeli élelmiszerboltban fogták el. Nem tanúsított ellenállást. Howard Jordan oaklandi rendőrfőnök szerint az elkövető együttműködik a hatóságokkal, "de nem különösebben bűnbánó".

Goh szisztematikusan kutatta át az egyetem épületét az igazgatónő után, majd az áldozatait találomra választotta ki. Szemtanúk szerint eltökélten, hidegvérrel gyilkolt. A férfi a rendőrségen úgy nyilatkozott, hogy mind az iskola alkalmazottjai, mind a diáktársai csúfot űztek belőle és nem voltak korrektek vele.

Az ámokfutó sebesült áldozatait keddre mind kiengedték a kórházból.

Az oaklandi volt a legtöbb áldozattal járó, felsőoktatási intézményben elkövetett mészárlás az Egyesült államokban a Virginiai Műszaki Egyetemen 2007-ben elkövetett gyilkosságsorozat óta. Ott egy 22 éves dél-koreai diák, Cso Szjung Huj 32 emberrel végzett és 25-öt megsebesített, mielőtt önmaga ellen fordította a fegyverét. A mentális zavarokkal küszködő tettesnek egy szerencsétlen szerelmi történet adta meg az utolsó lökést.

Egy hónappal ezelőtt az ohiói Chardonban egy középiskolás három diáktársát lőtte agyon, egyet pedig megsebesített.

A keresztény szellemiségű Oikos Egyetem hallgatónak többsége koreai származású. Az oktatási intézményben vallástudományokat, valamint óvodapedagógiai ismereteket, ázsiai orvosi tárgyakat és zenét is oktatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!