Rendőrségi

2011.12.07. 14:14

Markológéppel ásták ki a maffiavezért

Az olasz hatóságok elfogták Michele Zagariát, a camorra délolasz bűnszervezet utolsó körözött vezérét, a Casalesi-klán főnökét, akit egy földalatti bunkerben találtak meg.

MTI

Markológépekkel és légkalapáccsal szállta meg éjjel a rendőrség a Caserta közeli Casapesenna települését. Az itt élő egyik camorratag villájának betonpadlózatát fúrták szét, amikor Zagaria kikiabált földalatti bunkeréből: "Hagyjátok abba, rám zuhan az egész, inkább megadom magam". 

"Ti győztetek. Az állam győzött" - tette hozzá Zagaria helyszínen levő ügyészek  beszámolói szerint.     A bunker falának szétfúrásakor a fején megsebesült. Először elsősegélyben részesítették, majd erős biztonsági kísérettel elszállították.      

Az 53 éves Zagaria a Roberto Saviano írta Gomorra című könyvből vált ismertté.  A Nápolyt és Campania tartományt uraló camorra bűnszervezetet vezető Casalesi-klán főnökét bűnszövetkezés, gyilkosság, zsarolás miatt 1995 óta  keresték. Zagarolo volt a camorra utolsó körözött vezére a tavaly novemberben elfogott Antonio Iovine után.     Zagariát a camorra tagjai Capastorta (Csavarodott)  néven emlegették őrült tettei miatt. A hatóságok csak fantomképről ismerték. Azt viszont tudták róla, hogy Zagaria volt az egyetlen camorravezér, aki embereinek megtiltotta a drogokat és ha engedelmességre akart rávenni valakit, kedvenc háziállatával, egy tigrissel mutatkozott.    

"Levágtuk a Casalesik fejét" - kommentálta Zagaria letartóztatását Piero Grasso olasz  maffiaellenes főügyész. Hangsúlyozta, hogy Zagaria elfogásával megtört a camorra legyőzhetetlenségének mítosza. "Elképzelhető, hogy Zagarolo kezdettől fogva itt bújt meg. A szervezett bűnözés vezéreit eddig az esetek többségében saját környezetükben sikerült elfogni. Ez ad nekik védelmet és innen tudják irányítani embereiket" - emlékeztetett  Grasso arra, hogy Toto Riina (1993) és Bernardo Provenzano (2006) szicíliai keresztapákat is saját hatalmi területükön, Palermóban fogták el.      

Zagarolo letartóztatását Caserta utcáin dudaszóval ünnepelte meg a lakosság egy része. Mások úgy nyilatkoztak az olasz televíziónak, hogy nem örülnek.    

"A szervezett bűnözés körözött tagjainak listája rövidebb lett. Most a Cosa Nostra maffiavezérét, Mattia Messina Denarót kell elfogni" - mondta Grasso.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!