Rendőrségi

2011.12.09. 18:59

Befejeződött a nyomozás Eclipse-ügyben

Befejezte a nyomozást és tizenkét ember ellen vádemelést javasolt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az eredetvizsgálattal foglalkozó, különösen nagy értékű adócsalás és pénzmosás gyanújába keveredett Eclipse Zrt. ügyében.

MTI

Az m1 péntek esti Híradójában elhangzott: adócsalás vádjával tizenketten állhatnak bíróság elé, köztük a cég korábbi teljes vezérkara. A Híradó úgy tudja: az Eclipse Zrt.-nél csaknem nyolcmilliárd forint névértékű, könyvelt fiktív számlát foglaltak le a vámnyomozók. Ezek felhasználásával a cég vezetői 1,4 milliárd forint kárt okozhattak az államnak.

A Híradóban Sárközi Alexandra, a NAV bűnügyi szóvivője azt mondta: "tizenkét gyanúsított van az ügyben, akik ellen bűnszervezetben elkövetett adócsalás és magánokirat hamisítás bűncselekménye miatt éltünk vádemelési javaslattal. Az iratokat a Fővárosi Főügyészségnek küldtük meg."

Mint a Híradóban emlékeztettek: tavaly március 10-én hajnalban kommandósok fogták el az Eclipse Informatikai Rendszerház tulajdonosait és vezetőit. Hét embert vettek őrizetbe, köztük a cég vezérigazgatóját. Néhány órával később már a cég központjában tartottak házkutatást.

Az Eclipse Zrt. 2005 és 2009 között több nagy értékű informatikai megrendelést kapott az államtól. "Ezek között volt például a biometrikus útlevél, vagy az eredetiségvizsgálat informatikai rendszerének kidolgozása" - tették hozzá.

A cég vezetői azonban a gyanú szerint nem akartak adót fizetni az állami megrendelésből származó bevételük után, ezért a nyomozók szerint a cég fiktív számlákkal tüntette el nyereségét, amivel másfél milliárd forint kárt okozott.

Az m1 szerint a NAV bűnügyi szolgálatánál az adócsalás miatti vádjavaslattal nem ért véget az Eclipse-ügy. "Az alapügytől elkülönítve hűtlen kezelés, gazdasági titok megsértése és vesztegetés miatt is folyik egy nyomozás az Eclipse Zrt. ügyében" - hangzott el a Híradóban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!