Reklám

2012.02.23. 21:01

Szépek és okosak (x)

Világszerte több mint 1 millió Nokia Lumia készülék talált gazdára

feol.hu

Az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt az okostelefonok száma: mára az új előfizetést vásárlók 80 százaléka ilyen készüléket választ.

Az okostelefon-bumm három fő fejlődéséi területre vezethető vissza: a mobilinternet fejlődésére és elterjedésére, az online jelenlét iránti igény fokozódására, valamint az Appstore koncepció megjelenésére. Az okosmobilok népszerűségét jól mutatja, hogy a legtöbb ügyféllel rendelkező T-Mobile jelenlegi kínálatában 85 okosmobil található, a klasszikus készülékek száma mindössze 45. Ezek a készülékek nemcsak összetettebb feladatok elvégzésére alkalmasak, hanem egyre igényesebb külsőt is kapnak. A lenyűgöző designtelefonok családjának legújabb tagja a "csempés" Nokia Lumia.

Az evolúciós folyamat egyik első lépcsőjének tekinthető mobilt 2002-ban hozta forgalomba a T-Mobile. A Nokia 7650 Symbian rendszerrel működő készülék ugyanis már felvillantott néhányat a mai értelemben vett okostelefonok tulajdonságai közül, például külső alkalmazásokat lehetett rá telepíteni. A 2002-es bevezetés utáni években az újgenerációs mobiltelefonok száma folyamatosan bővült, de az igazi áttöréshez három tényezőnek kellett együtt állnia: a mobilinternet hálózat fejlődése és elterjedése, a folyamatos online jelenlét iránti igény, valamint az Appstore koncepció megjelenése. A mobilhálózatok erőteljes fejlődése adta meg azt a lendületet, aminek köszönhetően a mobilinternet egyre szélesebb rétegek számára vált elérhetővé, ami pedig hozzájárult ahhoz, hogy az egyre okosodó telefonok keresetté váltak.

A technika fejlődésével párhuzamosan az emberek jelentős részében elkezdett kialakulni a folyamatos online jelenlét iránti szükséglet, mint például, hogy utazás közben is elérhessék a világhálót, ami a gyorsuló hálózatokon egyre könnyebben vált megvalósíthatóvá. Az okostelefonok terjedésével olyan, korábban a számítógéphez kötött kommunikációs csatornák váltak kényelmesen elérhetővé, mint például az email vagy a közösségi oldalak. Az Appstore koncepció teljes mértékben átalakította a mobilalkalmazások piacát, valamint az emberek viszonyát telefonjukhoz. A könnyen kezelhető, folyamatosan friss információt biztosító, vagy egyszerűen csak szórakoztató applikációk megjelenése és rohamos terjedése arra késztette a gyártókat, hogy alapjaiban gondolják át az okostelefonokról alkotott elképzelésüket. Ennek a folyamatnak volt a része az Android operációs rendszer, valamint az Android Market megjelenése is. Az okostelefonok igazi térhódítása az iPhone, illetve az érintőkijelzős készülékek megjelenésével indult el hazánkban. Az okosmobilok számának terjedésében igazán látványos ugrás 2008-tól figyelhető meg: ebben az évben 18 okostelefon szerepelt a T-Mobile kínálatában, míg 2009-ben 30, 2010-ben 51, 2011-ben pedig összesen 94 különböző, ebbe a kategóriába tartozó készülék közül lehetett választani. Ebbe a versenybe száll be a finn gyártó legújabb sorozatával, a Lumiával. Világszerte már több mint 1 millió Nokia Lumia készülék talált gazdára, amelyek lenyűgöző mindennapokat hoznak a felhasználók életébe.

A Nokia Lumia mindenütt felrázza az embereket, Londonban például a legmodernebb technológiát felhasználó 4D-s fényfestéssel és a sztár producer és DJ, Deadmau5 lenyűgöző show-jával mutatkozott be a Nokia Lumia 800. A formatervezett, csúcstechnológiás telefon egyaránt megfelel a karrierjük elején és csúcsán lévő felnőttek igényeinek. Ennek alapja a Windows 7.5-ös operációs rendszer, amely teljes átjárást biztosít a PC-k és a készülék között, így gyakorlatilag bármelyik Microsoft programot úgy lehet használni, mintha az a számítógépen futna. Újítás, hogy a készülék menürendszere úgynevezett „csempe” ikonokból van kialakítva, aminek köszönhetően könnyedén átláthatók az egyes funkciók. A Windows 7.5 igazi újdonsága, hogy az egyes alkalmazások nem csak ikonszerűen vannak jelen, hanem képesek beépülni a kezelőfelületbe is, azaz például Facebook nem csak külön alkalmazásként fut a készüléken, de a telefonkönyvbe beépülve lehetővé teszi, hogy folyamatosan nyomon lehessen követni az ismerősök közösségi aktivitásait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!