Reklám

2012.02.01. 08:21

Keresd a helyit - Piac 2 (x)

Ki ne emlékezne a hosszú, forró, falusi nyarakra, amikor sürgő-forgó nagyanyáink mellett borsót fejtve, meggyet magozva üldögéltünk a kisszéken.

feol.hu

Láttuk őt sütni, főzni, rétest nyújtani, befőzni, aszalni. Ámulva figyeltük a sok-sok csodát, amely kezeik nyomán a nyári vasárnapi ebédek gazdagon terített kerti asztalaira került. Ma is emlékszünk aranyló húsleveikre, réteseikre. Mégis, a nagyvárosi rohanásban egyszerűbb volt leemelni a polcról a konzervet, betenni a kosárba a mirelitet, a zacskós levest. Már teljesen el is felejtettük nagyanyáink kamráit és vendégasztalait, mígnem a Keresd a helyit kampány újra felidézte bennünk a régi ízeket, hagyományokat. A globalizálódó világ hatására az elmúlt 15 évben gyökeresen átalakultak vásárlási szokásaink. A rohamosan szaporodó szuper és hipermarket hálózatok egyrészt elsorvasztották a klasszikus piacokat, másrészt elfeledtették azt az ősi tudást, amelyek az alapvető élelmiszerek előállításához feltétlenül szükségesek. Nagyanyám még felvette és megcsókolta a földre hulló kenyeret, anyám soha nem vásárolt volna piac helyett közértben zöldséget, apám pedig busszal és műanyag kannával járt az Erzsébet-híd lábánál található gyógyforráshoz „ásványvízért”. – meséli Vajda Eszter a Zirc melletti Akli Major felélesztője, aki a zirci ciszterci apátság egykor virágzó udvarházában minden szombaton helyi termelői piacot szervez.

„Az Akli MajorPiac koncepciója az volt, hogy a hipermarketekben külföldi zöldséget vásárló helyi lakosság a helyben megtermelt alapélelmiszerekhez (burgonya, káposzta, hagyma) piacunkon, a szállítási költség kiesése miatt jóval olcsóbban jut hozzá, és vásárlásával a helyi gazdaságot támogatja. Azt is reméltük, hogy végre elindulhat az egykor virágzó, kistájak közötti árucsere, hogy többé ne kelljen a Bakonyban hevesi helyett egyiptomi dinnyét enni. – emlékszik vissza a kezdetekre Vajda Eszter, aki ma már egy jó piaci napon 20 helyi termelőnek biztosít helyet a major udvarán.

A helyben termelt élelmiszer nemcsak a környezetünket, egészségünket is kíméli. Ahhoz, hogy egy gyümölcs kontinenseket utazzon károsodás nélkül, komoly vegyszer mennyiséggel kell kezelni. Ilyen távolságokból a termelés módjáról sem tudhatunk sokat. Ha mindezt számba vesszük, látnunk kell, hogy a bizalom és a hitelesség helyreállításával a helyi termelői piacok az élelmiszerbiztonság fő garanciái lehetnek. Az Akli MajorPiac létrehozója szerint: A civil kezdeményezésű helyi termelői piacok óriási sikerének alapvető oka, hogy visszaállították a hagyományos, helyi kisközösségi kontrollt. Nincs olyan akkreditált ellenőrzési rendszer, amelyik többet tudna a termelőről „sokszemű Mari néninél”. Aki megkóstoltatja velünk termékét mielőtt megvennénk, s alkalomadtán teljesíti sajátos kívánságainkat is. Ahogyan azt nagyanyáink is tették.

Hogyan találom meg a hozzám közeli termelőket?
http://keresdahelyitkampany.hu/ weboldalon Magyarország legnagyobb termelői adatbázisát hoztuk létre, hogy mindenki könnyedén megtalálhassa a közelében élő gazdálkodókat, termelőket.

Regionális kampány a helyi élelmiszerek közösségi, környezeti és gazdasági előnyeinek edukálására a közép-dunántúli régióban.

Készült a VAN Alapítvány megbízásából, az Új Széchenyi Terv keretén belül, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!