Reklám

2012.06.03. 22:11

Helyben vagy távol az otthontól? (x)

Egy jó munkáért költözni is érdemes, a többség mégis helyben keresi a boldogulást.

feol.hu

A Profession.hu Fejér megyei állásaira például havonta 27 ezren kíváncsiak­­.*

A Profession.hu tavaly rendezett virtuális állásbörzéjén online kérdőívben kérdezte az álláskeresőket, vállalnának-e munkát lakóhelyüktől távol egy jobb lehetőség reményében. A idén megismételt felmérés szerint a válaszadók a korábbinál egy picit rugalmasabbnak mutatkoztak. Tavaly a látogatók nyolc százaléka nyilatkozott úgy, hogy kizárólag saját lakóhelyén hajlandó dolgozni, idén már csak öt százalékuk adott hasonló választ. Ezzel párhuzamosan 36-ról 38 százalékra nőtt azok száma, akik egy jobb pozíció megszerzéséért akár másik településre is elköltöznének. Eközben alig érzékelhetően, de nőtt a külföldi munkára nyitottak száma is.

Mennénk, de maradunk

Mindez persze csak a munkát keresők szándékairól ad képet, a ténylegesen lakóhelyet váltók aránya jóval kisebb. Herczku Mónika, a Profession.hu karriertanácsadója közel húsz éve foglalkozik álláskeresők felkészítésével, jól ismeri nemcsak a pályázók problémáit, de a munkát kínáló vállalatok elvárásait is. A szakember szerint a hazai munkaerőpiac láthatóan igyekszik lépést tartani a világban uralkodó trendekkel, de mobilitás és távmunka dolgában van még némi lemaradásunk. Főként a családi kötöttségektől mentes harminc év alatti fiatalok mozdulnak könnyen, a „mobilak” azonban jellemzően nem itthon, hanem külföldön keresik a boldogulást.

Távol a főnöktől

A távmunka praktikus megoldás lehet bizonyos iparágakban, a hazai vállalatok többsége azonban egyelőre a hagyományos foglalkoztatási formákat részesíti előnyben. Pedig az álláskeresők szívesen dolgoznának otthonról: a Profession.hu adatbázisa szerint csaknem minden huszadik pályázó távmunkát is vállalna. Herczku Mónika szerint a távmunka széleskörű elterjedéséhez nem elsősorban a technikai háttér hiányzik, sokkal inkább szemléletbeli váltásra lenne szükség.

Online keresők előnyben

A mobilitás általában a munkavállalói rugalmasság, sokoldalúság fokmérője, és fontos feltétele a gazdaság mozgásban tartásának. A szakemberek ugyanakkor elismerik, hogy nincs meg mindenkiben ez a képesség, sokakat pedig családi vagy anyagi körülmények akadályoznak abban, hogy elköltözzenek – nekik helyben kell megtalálniuk számításaikat. Az online állásközvetítés mindkét esetben segíthet a megfelelő munkalehetőség felkutatásában.

Fejérben a helyzet

A Profession.hu adatbázisa naponta 700 új önéletrajzzal gyarapodik, 323 ezer regisztrált felhasználóval Magyarország legnagyobb állásportálja, kínálatában minden megye képviselteti magát. Fejér megye a felhasználók számát összegző listán a második, a helyi álláskeresők több mint 17 ezer önéletrajzot töltöttek fel eddig. A megyében meghirdetett munkalehetőségekre havonta átlagosan 27 ezren kíváncsiak, és Fejér a negyedik leggyakrabban keresett szó a megyék listájában. A május hónap végi pillanatkép szerint a legtöbb álláshirdetés az értékesítés-kereskedelem területéről érkezik, ezt a gyártás-termelés és az IT-telekommunikációs ipar követi.

Van kínálat

Az év első öt hónapjában már több mint 1 millió keresést regisztráltak a Profession.hu oldalán, a megyei szűrést 4-5 százezer* alkalommal használták a látogatók. A több mint négyezer hirdetésre szakmunkás, közép- és felsőfokú végzettségűek vegyesen jelentkeznek, a diplomával rendelkező pályázók aránya 50 százalék felett van. Az oldalon így minden pozícióra megtalálják a megfelelő munkaerőt a hirdetők, a helyi kisvállalkozásoktól a nagy multinacionális cégekig.

A pályázók körében legnépszerűbb ajánlatok közé az adminisztratív-irodai, az értékesítési és pénzügyi pozíciók tartoznak, de szakmunka, fizikai munka után is sokan kutatnak az oldalon. A böngészés gyorsan megy, hiszen a látogatók szakmai területre, megyére és településre is szűkíthetik kereséseiket, kiegészítve tapasztalat, végzettség, nyelvtudás és más szempontok szerinti okos szűrők használatával.

*Forrás: Gemius Explorer

* Forrás: Webaudit

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!