Reklám

2016.11.29. 13:56

Ellenőrizze, biztonságban van-e a pénze! (x)

Egy friss kutatás szerint az iskolázottabb, vagyonosabb középkorúak között a legmagasabb a megtakarítási szándék és a képesség is. Sokak azonban bizonytalanok abban, hol van a leginkább biztonságban a pénzük. Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) nekik gyűjtött össze pár jó tanácsot.

Attól függően, hol és milyen megtakarítási formába helyezzük el a pénzünket, éves szinten több tízezer forintot nyerhetünk vagy bukhatunk el, így nagyon nem mindegy, mit kezdünk a megtakarításainkkal. Ehhez azonban számos bank ajánlatát kell alaposan megismerni, ahhoz, hogy felelős döntést hozzunk. Sok nyugdíjas korú ember ugyanakkor nem bízik a különböző pénzintézetekben, és inkább otthon tartja a pénzét.

Hasznos tudnunk, hogy nagyobb összegeket nem tanácsos otthon tartanunk. Egyrészt mert így hamarabb elkölthetjük, akár felesleges dolgokra is pénzünket, vagy kölcsönadjuk másoknak, nem beszélve arról, hogy ha vagyonunkról másoknak is beszélünk, azzal a rossz szándékú emberek célpontjaivá is válhatunk.

Biztonságosabb, ha megtakarításunkat pénzügyi szolgáltatást kínáló intézményre. Adott pénzintézet felől ugyanakkor alaposan tájékozódnunk kell, hisz ilyenkor nem ritkán egy teljes élet megtakarításáról döntünk. Emellett a pénzügyi szakkifejezések sokunk számára nehezen érthetők, így különösen fontos annak megállapítása, hol lehet biztonságban pénzünk. Honnan tudhatjuk ezt meg? Minden mást megelőzően egy dolognak érdemes utána nézzünk: a kiszemelt intézmény tagjai-e az Országos Betétbiztosítási Alapnak (OBA) vagy sem. Ezt könnyen ellenőrizhetjük az OBA honlapján.

Miért fontos ennek utánajárni? Mert ha az OBA tagja a kiszemelt bank, vagy takarékszövetkezet, akkor egy esetleges bankcsőd vagy bank felszámolás esetén 30 millió forintig (100 ezer euróig) az OBA garanciát vállal a pénzünkre, vagyis néhány napon belül kártalanítást fizet nekünk.

Nem minden banki ügyfél szükségszerűen védett. Az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások, kamatozó részvények, szövetkezeti részjegyek, befektetői részjegyek például nem védett megtakarítási formák, míg a névre szóló betéti lekötések, így a névre szóló betéti okiratok, betétszámlák, folyószámlák, bankszámlák, fizetési számlák azok, ha a pénzintézet az OBA tagja.

A betétbiztonság fontosságáról leginkább azok tudnak beszélni, akik már átélték egy vagy több alkalommal, hogy csődbe ment az a bank vagy takarékszövetkezet, ahol az összes pénzüket tartották. Például mit tett volna az az egyedülálló anyuka, akinek a gyermeke születésnapja előtt nem sokkal fizetésképtelenné vált bankja, ha nem kártalanítja két héten belül az OBA? Vagy az a családfő, aki két éven belül kétszer is átélte a bankcsődöt, de mivel pénzintézete OBA-tag volt, egy fillér veszteség nem érte.

Magyarországon az elmúlt évek kártalanításai alapján született OBA-adatok szerint a kifizetett betétek több mint 60 százalékával az 50 év felettiek rendelkeznek. A leginkább érintett megye Baranya és Somogy, ahol egyenként több mint 16 milliárd forintot fizettek ki eddig, mivel itt volt a legtöbb fiókja csődbe ment pénzintézeteknek. Ezt követi Hajdú-Bihar több mint 14 milliárdos, majd Borsod-Abaúj-Zemplén megye több mint 9 milliárd forintos kifizetéssel. Az erősen érintett megyék közé sorolható még Pest, Fejér és Heves, mindegyik megyében 5 milliárd forint felett volt a kifizetett kártalanítások összege.

Amikor fizetésképtelenné válik egy pénzintézet, az minden esetben váratlanul érinti a legtöbb betétest, akik így nem tudnak felkészülni a hirtelen támadt pénzszűkére. Ezért nagyon fontos, hogy számlavezetőjük az OBA tagja legyen, ugyanis az OBA bankcsőd, illetve bank felszámolás esetén 100 ezer euró, azaz 30 millió forint erejéig automatikusan kártalanítja az ügyfeleket, napokon belül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!