Reklám

2012.09.26. 17:09

Jó irányba halad a hazai víziközmű-szolgáltatási piac átalakulása (x)

Villány, 2012. szeptember 25. – A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. a szolgáltatási területéhez csatlakozott települések polgármestereinek részvételével szakmai konferenciát rendezett.

feol.hu

A rendezvény célja a csatlakozás értékelése volt. A konferencia résztvevői megerősítették, hogy jó irányba halad a hazai víziközmű piac átalakulása. Az integrációs tapasztalatok pozitívak: az ellátásbiztonságot a munkahelyekkel együtt sikerült megőrizni.

A konferencián részt vett Alföldy-Boruss Márk, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Fenntartható Fejlődési Osztály osztályvezetője, aki beszédében emlékeztetett a döntéshozó szándékára. Elmondta, hogy már másfél évtizede húzódott a víziközmű szektor sarkalatos problémáinak rendezése. Ezért a 2011. december 31-én hatályba lépett víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény megjelenésével időszerű volt új alapokra helyezni a víziközmű szolgáltatók jogait és kötelezettségeit. Ehhez kapcsolódva kifejtette, hogy az új törvény lehetetlenné teszi a forráskivonást, így a víz-és csatornadíjakból származó bevételt kizárólag a szolgáltatásra és víziközművekre lehet fordítani. A döntéshozó elkötelezett az integráció és a nonprofit jelleg mellett. Ezt követően Dr. Szabó Iván ügyvéd azt hangsúlyozta, hogy az integráció az állami vállalatokhoz üzembiztonságot és stabil pénzügyi hátteret jelent az önkormányzatok és a fogyasztók számára. Felszólalásában kitért arra is, hogy a törvény megszületésének köszönhetően a víziközmű szektorban egy új korszak kezdődik, melynek alapját az átláthatóság és a tervezhetőség jelenti.

Hárs József, Bóly polgármestere az integrációs tapasztalatok kapcsán elmondta, hogy több közszolgáltató közül döntöttek a DRV Zrt. mellett. Egyrészt azért, mert a DRV Zrt. rendelkezik a törvényi előírásokhoz szükséges erőforrásokkal, másrészt vállalta a munkavállalók jogutódlással történő átvételét. Az integráció ugyan nem fejeződött be teljesen, de a csatlakozás óta a tapasztalatok pozitívak: a DRV Zrt. eleget tett kötelezettségeinek, miközben az ellátásbiztonság sem sérült.

Dr. Marenics János, Siklós polgármestere leszögezte, hogy a DRV Zrt.-hez való csatlakozás kiemelt jelentőségű Siklós életében. Tekintettel arra, hogy az integrációval olyan forrásokhoz juthat a város, amelyre önerőből nem lenne képes. A polgármester hangsúlyozta, hogy az integráció nem mentes az érdeksérelmektől, de város fejlődése és a biztonságos közszolgáltatás mindenek felett áll.

A konferencián Winkler Tamás, a DRV Zrt. vezérigazgatója kiemelte, hogy fontos az önkormányzatok véleménye. Az új települések átvétele mérföldkő a Társaság életében. Az önkormányzatok döntése visszaigazolja, hogy a DRV Zrt. az elmúlt években kiemelt figyelmet fordít az ellátásbiztonságra, az átlátható és hatékony gazdálkodásra, az ügyfélbarát, önkormányzatok igényeihez is rugalmasan alkalmazkodó szolgáltatásra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!