Fejér karácsony

2019.12.15. 11:30

Ünnepi főétel, avagy sertésből is ízletes karácsonyi fogás lehet

Nyűgözzük le hozzánk látogató rokonainkat, ismerőseinket karácsonyi főételünkkel! Az elkészítésben Volenter Istán, az Albatros Party Service Kft. séfje adott nekünk útmutatót. Ünnepi fogásának neve: fekete erdő sonkában sült szűzpecsenye bodzamártással, karamellizált téli zöldségekkel és birsalma pürével.

Szanyi-Nagy Judit

Külön edényben a téli zöldségek, a bodzamártás, a püré és a hús, hogy mindenki annyit szedhessen, amennyit kénye-kedve tartja! Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: gaborfeherphoto

Nem sértés sertést adni vendégeinknek karácsonykor: ha alaposan megnézik a képeket, láthatják, hogy a „disznóságból” is csodaszép – és finom – ünnepi fogás válhat. Mutatjuk a receptet, elkészítési módot!

A sonkába tekert szűzpecsenyéhez 900 gramm szűzpecsenyére, 18 szelet fekete erdő sonkára, 1 csokor petrezselyemzöldre, fél csokor, leveleire szedett kakukkfűre és 2 szál, illetve szintén leveleire szedett rozmaringra van szükségünk. A sütéshez 100 gramm vajat, 100 ml olajat és 4 gerezd fokhagymát (a héjával együtt!) használunk.

Külön edényben a téli zöldségek, a bodzamártás, a püré és a hús, hogy mindenki annyit szedhessen, amennyit kénye-kedve tartja!
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A húst megtisztítjuk, hosszanti irányban négyfelé vágjuk. Ezután a finomra aprított zöldfűszerekbe forgatjuk, előbb a sonkába, majd alufóliába tekerjük. Fontos, hogy sózni nem kell, mert a sonka elég sós! A húst 130 Celsius-fokos sütőben 15–18 percig sütjük, tálalás előtt pedig már fólia nélkül, vaj és olaj keverékében a fokhagymával megpirítjuk. Szeletelés előtt pihentetjük pár percig.

A zöldségkörethez a következőket kell beszereznünk: 6 darab tisztított paszternák, 6 darab tisztított sárgarépa, só, 50 gramm barnacukor, 1 darab narancs leve és héja, kis olívaolaj. Előbb ezeket a zöldségeket egészben alufóliába tesszük, sózzuk, cukrozzuk, majd rájuk locsoljuk a narancs levét, egy kevés olívaolajat és megszórjuk a reszelt narancshéjjal. Ezt követően a fóliát összezárjuk, s mindezt 200 Celsius-fokos sütőben 15 perc alatt megsütjük. A kelbimbó sütéséhez 18 darab kelbimbót, 50 gramm vajat és sót használunk. Ez a mennyiség – mint a receptúra többi részénél – hat fő részére elegendő! A kelbimbót leveleire szedjük, tálalás előtt a vajat felhevítjük, sózzuk, majd azon a kelbimbót megpirítjuk.

A kelbimbókból is varázsolt Volenter István séf
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A mustáros birsalmapüréhez 3 darab tisztított, darabolt birsalmát, 50 gramm olívaolajat, 50 gramm barnacukrot, 30 gramm tisztított gyömbért, sót, 100 ml fehérbort és 80 gramm magos dijoni mustárt kell bekészítenünk.

Első lépésként a cukrot és a gyömbért olajon átforrósítjuk, majd hozzáadjuk a körtét, a bort. Mindezt sózzuk, s fedő alatt puhára pároljuk. Mikor az alap megpuhult, püré állagúra turmixoljuk, és csak ezután keverjük hozzá a mustárt. Hidegen is kitűnő kiegészítő kacsasülthöz és akár vadakhoz is! – ajánlja a séf.

Tálalás előtt fólia nélkül, vaj és olaj keverékében a fokhagymával együtt megpirítjuk a húst
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Volenter István a bodzamártáshoz 50 gramm barnacukrot, 300 ml vörösbort, 50 gramm hámozott, vékony csíkokra vágott gyömbért, sót és 200 gramm bodza(bogyó) lekvárt használt.

A mártás elkészítésekor a cukrot enyhén karamellizáljuk, felengedjük a borral, ám az alkoholt kiégetjük belőle. Ehhez hozzáadjuk a lekvárt, sózzuk, majd pár percig forraljuk. Félrehúzzuk, beletesszük a gyömbért – és nem főzzük tovább.

 

Itt a Fejér karácsony!

Fejér megye December 15-én már advent harmadik vasárnapját jegyezzük. A karácsonyi készülődésben, a várakozásban ezúttal lapunk is segít önöknek!

November 27-én egy négyrészes gasztrosorozatot indítottunk útjára szerdánként megjelenő Gasztrománia magazinunkban. Eszerint négy héten át négy különböző, Székesfehérvárhoz, Fejér megyéhez kötődő gasztroszakember osztja meg olvasóinkkal egy-egy ünnepi receptjét.

Az elkészítésnél szempont volt, hogy az étel ne csak karácsonyi hangulatú, de otthon elkészíthető legyen, hogy valóban minden háziasszony és háziúr ki tudja próbálni az itt bemutatott receptúrát.

A sorozatot már csak azért is érdemes figyelemmel követniük, mert a negyedik hét végére – amely karácsony előtt egy héttel, december 18-án lesz esedékes – egy teljes menü áll össze a receptekből.

Első tematikus összeállításunk alapján Adamek Balázs, a Diófa étterem séfje segítségével egy előétel készíthető el. Múlt héten, december 4-én Hézl László, a Szárcsa Hotel és Étterem séfjének levesét mutattuk be. Ezen a héten, december 11-én a jelenleg az Albatros Party Service csapatát vezénylő Volenter István séf ad segítséget egy ízletes főételhez. Végül a negyedik héten, december 18-án Damniczki Balázs cukrászmester, a nevével fémjelzett cukrászda tulajdonosa mutat be egy ünnepi desszertet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!