Fejér karácsony

2019.12.22. 11:30

Ünnepi desszert: lekvárja miatt lesz igazán karácsonyi Damniczki Balázs linzere

Az ünnepi menüsor – fogalmazzunk stílszerűen – csúcsdíszéhez értünk: Damniczki Balázs cukrászmester egy hóemberformájú linzert készített nekünk, a süteményt pedig sütőtökös-narancslés-sárgabarackos házi lekvárral töltötte meg. Mutatjuk, hogyan!

Szanyi-Nagy Judit

A tésztába mézeskalács-fűszerkeverék kerül, ettől, illetve a különleges házi lekvártól válik igazán karácsonyivá a menüsor desszertje

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Hozzávalók egy nagyobb adag, körülbelül másfél kilós linzertésztához: 50 gramm mandulaliszt, 550 gramm liszt, 400 gramm vaj, 200 gramm porcukor, csipetnyi só, kis teáskanálnyi mézeskalács-fűszerkeverék és 3 darab tojássárgája.

Liszt alul és felül – Damniczki Balázs keze által
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Damniczki Balázs azt ajánlja, ha tehetjük, margarin helyett mindenképpen vajat használjunk, hiszen utóbbinak természetesebb az íze, valamint maradéktalanul elolvad az ember szájában. A klasszikus linzerrecept 1–2–3 felosztásban működik, azaz egy rész porcukor, két rész zsiradék (ez esetben vaj) és három rész liszt kell hozzá. Ha ezt észben tartjuk, egy alapreceptet már el is tudunk készíteni. A mostani változatban – amint az a hozzávalóknál is látszik – a cukrászmester az összes lisztmennyiség 15 százalékában mandulalisztet használt, ettől kicsit omlósabb lett a tészta.

A felsorolt alapanyagokat úgy gyúrjuk tésztává, hogy először a porcukrot és a (hűvös, dolgozható, de nem lágy) vajat összekeverjük, majd hozzátesszük a tojássárgáját. Ezt kézzel is eldolgozhatjuk, de ha otthon van rá lehetőség, hogy kisgépet használjunk, azzal is működőképes a folyamat. Ezután a kétféle lisztet, a sót és a fűszerkeveréket gyúrjuk hozzá az elegyhez – szintén akár kézzel, akár géppel.

A különleges karácsonyi lekvárt a hóemberek aljára nyomjuk, tetejükre pedig a porcukorszórat érkezik
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A megfelelő állag elérését követően minimálisan lisztezzük a nyújtódeszka és a tészta tetejét, így nyújtjuk utóbbit körülbelül 3 milliméter vastagságúra. Ezt követi a szaggatás, amelyhez lényegében bármilyen (karácsonyi) forma jó szolgálatot tesz. A linzer – szerencsére – nem egy kényes tészta: ha kellően hűvös anyagokkal dolgoztunk, akár háromszor-négyszer is újra tudjuk gyúrni és nyújtani.

A kész formákat sütőpapírra fektetjük, közepüket (amely egyben a tetejük is, ahol kilátszódik majd a lekvár) itt lyuggatjuk ki, hogy ne deformálódjanak a mozgatás közben. A formákat egymástól két-három centiméterre helyezzük el, azért, hogy sülés közben nehogy összenőjenek!

A tésztába mézeskalács-fűszerkeverék kerül, ettől, illetve a különleges házi lekvártól válik igazán karácsonyivá a menüsor desszertje
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A tésztát pihentetni nem kell, egyből mehet a 170–180 Celsius-fokos, légkeveréses sütőbe. A linzer 10–15 perc alatt sül ki, ha a széle rózsaszín, tökéletes az állaga.

A lekvárhoz – amelyet kihűlés után kenünk a linzerre – 200–200 gramm sütőtökre, narancslére és (akár fagyasztott) sárgabarackra van szükségünk. Emellett 400 gramm cukrot és 5 gramm pektint használunk még. A sütőtököt előzetesen megsütjük: a növényt kockákra vágjuk, majd 200 Celsius-fokon 20 perc alatt készre sütjük. Ezt a folyamatot karácsony előtt is elvégezhetjük, ugyanis a sült tök jól bírja a fagyasztást.

 

Ezt követően a cukrot – legyen az kristály- vagy porcukor – a pektinnel szárazon elkeverjük, hozzámérjük a gyümölcsöket, majd az egészet közepes lángon főzzük 5–10 percen át. Figyeljünk rá, mert a sütőtök hajlamos leégni!

Itt a Fejér karácsony!

A karácsonyi készülődésben, a várakozásban ezúttal lapunk is segít önöknek!

November 27-én egy négyrészes gasztrosorozatot indítottunk útjára szerdánként megjelenő Gasztrománia magazinunkban. Eszerint négy héten át négy különböző, Székesfehérvárhoz, Fejér megyéhez kötődő gasztroszakember osztja meg olvasóinkkal egy-egy ünnepi receptjét.

Az elkészítésnél szempont volt, hogy az étel ne csak karácsonyi hangulatú, de otthon elkészíthető legyen, hogy valóban minden háziasszony és háziúr ki tudja próbálni az itt bemutatott receptúrát.

A sorozatot már csak azért is érdemes figyelemmel követniük, mert a negyedik hét végére – vagyis a mostani alkalomra – egy teljes menü áll össze a receptekből.

Első tematikus összeállításunk alapján Adamek Balázs, a Diófa étterem séfje segítségével egy előétel készíthető el. Két héttel ezelőtt, december 4-én Hézl László, a Szárcsa Hotel és Étterem séfjének levesét mutattuk be. Múlt héten, december 11-én a jelenleg az Albatros Party Service csapatát vezénylő Volenter István séf adott segítséget egy ünnepi főételhez. Végül a negyedik héten Damniczki Balázs cukrászmester, a nevével fémjelzett cukrászda tulajdonosa mutat be egy ünnepi desszertet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!