Megszerettetni a főzeléket

2019.06.26. 15:30

Tökös étel a javából: ez a változat a gyermekekhez is közel áll

Tökfőzelék – a gyermekek részéről ez az első válaszok egyike, ha arról kérdezik őket, melyik ételt szeretik a legkevésbé.

Szanyi-Nagy Judit

A gyermekek kedvére való ez a fajta tökfőzelék – az iszkaszentgyörgyiek is hasonlóképpen vélekedtek az elkészült ételremekről Fotó: Szanyi-Nagy Judit

A közelmúltban az iszkaszentgyörgyi diákok egy része is hasonlóképpen vélekedett az ételről, szóval a léc adott volt, amit az általános iskolában sütő, főző Buday Péter mesterszakácsnak meg kellett ugrania. Persze csak képletesen. A szakács azt állította: ha ezt a tökfőzeléket a gyermekek megkóstolják, garantáltan szeretni fogják!

Ennél a változatnál két cukkinit veszünk alapul. A zöldségek mindkét végét levágjuk, s miközben egy serpenyőt felhevítünk, a tökféléket nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A felhevült serpenyőbe leheletnyi olajat öntünk, a gyalult tököt beletesszük a zsiradékba, így sütjük. Sót egyelőre nem adunk hozzá, máskülönben a zöldség levet ereszt – a cukkini 85–90 százalékban tartalmaz vizet, tehát nem kevés mennyiségről lenne szó.

A gyermekek kedvére való ez a fajta tökfőzelék – az iszkaszentgyörgyiek is hasonlóképpen vélekedtek az elkészült ételremekről Fotó: Szanyi-Nagy Judit

Eközben a kaprot apróra vágjuk, rászórjuk a cukkinire, és várjuk, hogy az abban lévő szénhidrát elkezdjen karamellizálódni. Ezalatt egy-két szál zöldhagymaszárat is felaprítunk és rátesszük azokat a készülő főzelékre.

Fontos, hogy a tököt egyszer se keverjük meg, mert az a célunk, hogy az alja megpiruljon. Pár perc után feldobva megfordítjuk (vagy jól alányúlva megforgatjuk), eztán kevés porcukrot hintünk rá, mintha sóznánk, végül pedig egy kis doboz tejfölt és kevés sót adunk hozzá. Összekeverjük, és tálalhatjuk is!

Hozzá egészséges fasírtot (húspogácsát) készítünk. Ehhez darált húst, a zsemlemorzsa helyett egy darab lereszelt karalábét, egy darab lereszelt sárgarépát és egy negyed lereszelt zellert gyúrunk össze egy kis lereszelt fokhagymával, egy tojással, illetve kis sóval és kevés étkezési kukoricakeményítővel. A golyókat kicsit kilapítjuk, meleg olajba tesszük, így sütjük meg mindkét oldalukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!