A nyuszika és a répatorta

2019.04.21. 11:30

Sütemények a húsvéti asztalra: kipróbált változatok az itt bemutatottak

A nyuszika bemegy a cukrászdába, és kér egy répatortát…

Szanyi-Nagy Judit

Kókuszkrémes nyuszi vizes piskóta alapon, egyedi arcformával. Tetszés szerint vanília- vagy csokoládékrém is boríthatja, attól függően, milyen színben és ízben képzeljük el a húsvét egyik legismertebb állatát.

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Az eladó azt mondja, van répatorta, de nincsenek rajta répadarabok. Másnap már ezzel a kiegészítéssel érkezik a sütemény, viszont nincsen rajta tejszínhab. Harmadnap ismét teljesül a nyuszika kívánsága, aki az eladó kérdésére („Csomagolhatom?”) annyit válaszol: „Köszönöm, csak érdeklődtem!” Talán ismerik ezt a klasszikus viccet – mi pedig garantáljuk, hogy van répatorta! El is készítettük.

Nem minden „nyulas” ételnek kell répát tartalmaznia húsvétkor!

Alig érződik

Zöldséget süteménybe? – tudjuk, sokan összehúzzák a szemöldöküket, ha a répatorta kifejezést meghallják. Pedig – főleg, ha abba dió is kerül – egy igazán ínycsiklandó desszertet kapunk! Hozzávalók: 30 dkg rétes- vagy finomliszt, 3 darab tojás, 30 dkg reszelt sárgarépa, 1,5 dl olaj, 25 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csomag sütőpor, ízlés szerint fahéj, dió vagy reszelt citromhéj.

Ezekből az alapanyagokból a tésztát készítjük el, amely akkor lesz igazán jó, ha nem „fojtós”, nem száraz. Ehhez a cukrot kikavarjuk a tojássárgákkal és az olajjal, majd hozzáadjuk a nagyobb lyukú reszelőn már előre lereszelt sárgarépát (így nem enged levet). Ezt követően a vaníliás cukrot és a sütőporral elkevert lisztet hozzáadjuk az elegyhez, amelyet alaposan elkeverünk. Ízlés szerint tehetünk hozzá fahéjat, citromhéjat vagy diót – mi ez utóbbival készítettük el. A tojásfehérjék sem vesznek kárba: azokból habot verünk, majd óvatosan a masszához forgatjuk. A tésztát sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk, majd előmelegített sütőben 180 Celsius-fokon megsütjük.

Kókuszkrémes nyuszi vizes piskóta alapon, egyedi arcformával. Tetszés szerint vanília- vagy csokoládékrém is boríthatja, attól függően, milyen színben és ízben képzeljük el a húsvét egyik legismertebb állatát.
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

 

Méz nélküli máz

A tészta önmagában is ízletes, de tény, hogy mázzal még finomabb, látványosabb. A krémhez 250 g mascarponéra, 75 g porcukorra és egy fél narancs levére van szükségünk. Az elkészítés nem nagy ördöngösség: a hozzávalókat egyszerűen összekeverjük, a kihűlt tésztát pedig megkenjük a krémmel, amelyből igény szerint a tészta közé is kerülhet.

A répatorta, máz nélkül – de az általunk ajánlott mascarponés krémmel válik igazán fenséges fogássá ez a desszert!
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Állati sütemény

Ahhoz, hogy húsvéti süteménnyel kápráztassuk el vendégeinket, nem kell mindenáron „nyúleledelt” (vö. répa) használnunk. Készítsünk nyúl alakú tortát! A legegyszerűbb, ha egy nyuszi alakú tortaformát veszünk igénybe, ám amennyiben nem rendelkezzünk ilyennel, a piskóta utólagos felvágása is járható út lehet. A vizes piskótához 6 darab tojást, 6 kanál vizet, 30 dkg porcukrot, 25 dkg lisztet és 1 csomag sütőport használunk. A tojássárgákat kikeverjük a porcukorral, majd ezt a víz hozzáadásával továbbkeverjük. Ezt követően részletekben hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és a felvert tojásfehérjéket. Az így kapott masszát sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, s előmelegített sütőben közepes lángon megsütjük. Az első tíz percben semmiképpen se nyissuk ki a sütő ajtaját, máskülönben a piskóta összeesik! Az állagot tűpróbával ellenőrizzük – amikor nem ragad a tűre a tészta, akkor készült el –, az alapot mintegy 25-30 percen át sütjük. Ízlés szerint formázhatjuk, kettévághatjuk, tetejére és közepébe pedig tetszőleges krémet tölthetünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!