Receptek

2014.12.30. 19:30

Pozsonyi Zsuzsi lencséje

Korábban már írtam a fehérvári fiatal gasztrománról, Pozsonyi Zsuzsannáról, és megígértem, hogy még fogok is.

Kocsis Noémi

A fiatal, mosolygós nő célkitűzése ugyanis több, mint elismerendő és követendő: meg akarja tanítani az embereket, háziasszonyokat arra, hogyan tudnak minél egészségesebben ételt készíteni a családjuknak. A konyhai tudását gyerekkora óta bővítő és hollandiai tréningek résztvevői között kamatoztató Zsuzsi ontja magából a remek recepteket, amelyek nem a sznobok asztaláról valók még akkor sem, ha teszem azt kókusztej vagy kuszkusz nem terem minden háztartásban, vagy spájzban. Viszont ma már ezek az alapanyagok is beszerezhetőek, a többi, egyszerűbb hozzávaló mellett pedig igazi ízélményt adnak számunkra.

Egy jóféle szilveszteri étket kértünk Zsuzsitól, akinek rögtön három ötlete is volt, ezek közül a kókusztejes vöröslencse curryt választottam.

Különleges ízélményt jelent majd a vöröslencséből készült curry

Íme a recept.

Hozzávalók: fél kiló vöröslencse, 3-4 evőkanál kókuszzsír, 2 db közepes fej lilahagyma,1 db piros kaliforniai paprika, 1db közepes padlizsán, 1 db közepes cukkini, 1 csomag piros curry paszta, 200 ml kókusztejszín, Himalája vagy parajdi só, sós kesudió és mazsola, friss koriander (ezt ilyenkor nem könnyű beszerezni, ha nem kapunk, használhatunk petrezselymet a szerk.).

A vöröslencsét zöldség alaplében feltesszük főni. Az alaplé kb. két ujjnyira fedje a lábas tartalmát részletezi az étel elkészítését Zsuzsi. Amíg a lencse fődögél, addig elkészítjük hozzá a zöldségragut. Ehhez először kis kockákra vágjuk az összes zöldséget, majd puhulási sorrendben elkezdjük párolni őket a kissé felhevített kókuszzsírban. Először a kockára vágott lilahagymát, majd amikor az megpuhult, hozzáadjuk a kaliforniai paprikát, és fedő alatt félpuhára pároljuk. Közben sózunk. Hozzáadjuk a felkockázott cukkinit és padlizsánt is, majd tovább pároljuk fedő alatt. Ezalatt már biztos elkészült a vöröslencsénk. Ha esetleg nem párolódott volna el az összes víz róla, akkor szűrjük le. Ameny- nyiben száraz, csak keverjünk rajta egyet. A színes zöldségragu akkor van készen, ha a paprika és a cukkini még kicsit ropogós, de a padlizsán már krémes állagot vett fel. A piros currypasztát keverjük jól össze a zöldségekkel, majd adjuk hozzá a vöröslencsét, és öntsük fel kókusztejszínnel, és rottyantsunk rajta egyet. Kóstolgassunk köz-Kocsis Noémiben, és ha kell, adjunk még hozzá sót! A bátrabbak keverhetnek még a curryhez sós kesudiót, mazsolát és friss koriandert is, amelyek igencsak különlegessé teszik ezt az igazán ínycsiklandó és melegítő téli ételt.

A szilveszteri asztalra, a kortyolgatáshoz tökéletes ropogtatnivaló lehet Zsuzsi zabpelyhes keksze: ehhez másfél pohár zabpelyhet, egy pohár napraforgómagot, fél-fél pohár len, tök és szezámmagot, 2 evőkanál magboltban kapható chiamagot, 4 evőkanál útifűmaghéjat és 3-4 teáskanál tengeri sót, valamint fűszerként oreganót, rozmaringot, 2-3 gerezd friss, összetört fokhagymát, 1 evőkanál mézet és 350 ml vizet összedolgozunk, majd kinyújtva két sütőpapír között néhány órát pihentetjük, és 175 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük úgy, hogy félidőben a sütőpapírt lehúzzuk róla, így szép piros, ropogós lesz az egészséges kekszünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!