Frissen Fejérből

2021.08.01. 09:15

Pitesütő verseny Lepsényben, avagy íme a nyári fesztivál finom sütije

Negyedik alkalommal került ország-világ előtt meghirdetésre a pitesütő verseny. A megmérettetésre többen is vállalkoztak, hogy elnyerjék a Lepsény legjobb pihe-puha pitéje címet.

Borsos György, V. Varga József

Gyarmatiné Irén családja is a túrósra (meg az almásra) esküszik!

Fotó: Borsos György

A kiírás szerint bármilyen ízesítésű és összetételű süteménynyel lehetett nevezni. A szervezők csak egyet kötöttek ki: a pitét otthon kell elkészíteni. Nos, a versenyzők igencsak kitettek magukért. Volt itt minden, mi szem-szájnak ingere… Túrós több változatban is, málnás, habos és sorolhatnánk a nyár minden gyümölcsét, amelyből e műalkotások készültek.

A tekintetes zsűri több szempont szerint vizsgálta a pitéket, hosszas tanakodás és számolgatás után Gyarmati Józsefné Irén mezőszentgyörgyi háziasszony pihe-puha pitéje érte el a maximális pontszámot. Ő hagyományos túrós pitével nevezett be.

Lássuk, hogy is készült a finomság! Hozzávalók egy nagy tepsibe: 0,5 kg liszt, 3 tojás sárgája, 1 csomag sütőpor, 4 evőkanál kristálycukor, 20 dkg házi zsír (fontos, hogy fagyos, ne folyós állagú legyen), 1 csipet só.

Gyarmatiné Irén családja is a túrósra (meg az almásra) esküszik!
Fotó: Borsos György

A fenti összetevőket alaposan összedolgozzuk, majd 2-3 evőkanál tejföllel összegyúrjuk. Az így elkészült tésztát kétfelé vesszük. Amíg a tepsit zsírral kikenjük, majd liszttel meghintjük, pihenhet a tészta. Ezt követően a kettéválasztott tészta egyik felét a lisztes-zsíros tepsibe helyezzük. Erre kerül 75-100 dkg túró (ki mennyire szereti benne a tölteléket). A túróba teszünk egy kis porcukrot vagy vaníliás cukrot, illetve hozzáadjuk a megmaradt 3 tojás fehérjét. Végezetül egy evőkanál búzadarával megbolondítjuk, és egy-két evőkanál tejföllel gyengén összekeverjük. A túróra tesszük a tészta másik felét. Egy villával a tészta tetejét megbökdössük, és egy tojást felverve a tészta tetejét megkenjük. A tésztát 180 fokra beállított sütőbe helyezzük. Megvárjuk, míg a megsült pite kihűl, és ezt követően szeleteljük fel.

A versenyre kis méretűre felszelelt süti dukált, de a nyertes háziasszony titkon megosztotta velünk, hogy otthon azért „férfiasabb” szeleteket is szokott vágni. A család és az ismerősök a túrós és az almás pitét részesítik előnyben!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!