2020.05.31. 07:40
Pazar-parádés parajos pipi
A spenótos csirkedarabokhoz jól illeszkedik a grillezett sajt és egy nagy, kerek pita.
Ínyenceknek való ízvilágot kapunk Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap
A spenótos-tejszínes csirkéhez a következőkre van szükségünk: 1 egész csirke, egy nagy csomó spenót, 1 nagy csokor petrezselyem, 2 szál újhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl tejszín, a sütéshez vaj, valamint só és bors.
A csirkét konyhakészen vesszük, ha szükséges, kifilézzük a mellét és a combját. Persze az étel kizárólag csirkemellből is elkészíthető, ezzel nagyban megkönnyítjük a helyzetünket.
A filézett húsokat feldaraboljuk, majd egy lábosban vajat olvasztunk és a husik – ha rajtuk maradt: a bőrös felükkel kezdve – mindegyik oldalát kisütjük. Miután a csirkék kifehéredtek, megsózzuk, borsozzuk azokat. Az egészet felengedjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, végül pedig fedő alatt megpároljuk.
Eközben a spenótot, a petrezselyemleveleket, illetve a hagymákat leforrázzuk, a vizet pedig leszűrjük róluk. A zöldségeket felaprítjuk és a csaknem teljesen kész csirkéhez adjuk. A tejszínt erre öntjük rá, elkeverjük, majd tálaljuk – ízlés szerint tésztával vagy pitával.
A szószos-spenótos ételhez kiválóan illeszkedik a grillezett sajt is. A választott tejterméket – például kecskesajtot – az ízlésünknek megfelelő vastagságúra szeleteljük, minimálisan sózzuk, borsozzuk, ezt követően egy kevés olívaolajjal megkent grillrácson vagy serpenyőben barnára pirítjuk azt.
A sajtok grillezésénél tudni érdemes: a keményebb változatoknál több időre és magasabb hőfokra van szükség, szemben a friss kecskesajttal, amely hamarabb eléri a kívánt állapotot. Zsiradék azért nem – vagy kevésbé – szükséges a kisütéshez, mert a sajt önmagában elég zsiradékot tartalmaz.