Ünnepi cukor- és laktózmentes likőr

2020.12.20. 08:00

Otthon is elkészíthető lelkiismeretfurdalás-mentes finomság

A karácsony igazi cukorsokk, ezt valószínűleg senkinek nem kell elmagyarázni.

S. Töttő Rita

A cukor- és laktózmentes kávélikőr, igazán hangulatba hoz

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Ám egyre többen vannak, akiknek betegségüknél, diétájuknál fogva kerülniük kell ezt a hatalmas mennyiségű édességet. Nem csak a cukorbetegek, de az inzulinrezisztenciával küzdők és a fruktóz felszívódási zavarban szenvedők számára is nehézséget jelent megtalálni a megfelelő édességeket. Ám nem csak a desszertek, krémek, torták, aprósütemények, bejglik tekintetében kell óvatosnak lenniük, de az italoknál is!

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Az édes likőrök a felnőttek kedvenc ünnepi italai közé tartoznak, amelyek azonban gyakran még több cukrot tartalmaznak, mint egy átlagos szelet sütemény. Éppen ezért, ha valaki szeretne lelkiismeretfurdalás nélkül, egészségesen hódolni a krémlikőrök élvezetének, akkor magának kell elkészítenie azt... Dobos Beáta, a Dobostorta gluténmentes blog fehérvári szerzője megosztotta most karácsonyra készített cukor- és laktózmentes kávélikőrjének receptjét: kell hozzá 4 dkg négyszeres erősségű cukorhelyettesítő (eritrit+sztívia), 2 tojás sárgája, 4 dl laktózmentes tejszín, 1 teáskanál vanília kivonat, 3 dl fehér rum, 1,5 dl espresso.

A cukor- és laktózmentes kávélikőr, igazán hangulatba hoz
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

- A tojások sárgáját a cukorhelyettesítővel kikeverjük. A tejszínt felforraljuk, majd folyamatosan kevergetve vékony sugárban a tojásos keverékhez csorgatjuk, s ezt követheti a kávé. A vanília kivonattal ízesítjük, és simára keverjük. Amikor langyosra hűlt, hozzáadjuk a rumot – mondta el az egyszerű, de annál nagyszerűbb recept tennivalóit a blogger. Aki ezt követően üvegekbe tölti az italt, majd hűtőbe teszi. Két hét alatt azonban el kell fogyasztani – hívja fel a figyelmet. De aggodalomra nincs ok: előbb el fog fogyni!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!