kreatív díszítés

2018.04.01. 12:00

Nyulak minden mennyiségben – Tegyük őket a desszertre is

A hagyományos húsvéti ételeken – úgymint a kalács, sonka – kívül hódítanak az újabb süteményreceptek is. Például a répatorta és a mignon.

Szanyi-Nagy Judit

A mignon szabadon díszíthető színes húsvéti motívumokkal. Igazán tavaszias látványt nyújt Fotó: Márkus Adrienn

Ha nyúl, akkor répa

A háztartások egy részében a répatorta manapság elengedhetetlen kelléke a húsvétnak. Érthető, hiszen ez a sütemény finom és kellően tápláló. Márkus Adrienn polgárdi cukrász a következő mascarponekrémes répatortareceptet ajánlja. A tésztához 4 db tojás, 30 dkg reszelt sárgarépa, 25 dkg cukor, 25 dkg finomliszt, 5 dkg olvasztott vaj, 15 dkg durvára darált dió, 1/2 csomag sütőpor, 1 db narancs (leve és reszelt héja), 1 db citrom reszelt héja, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1/2 mokkáskanál őrölt szegfűszeg és 1 csipet só szükséges.

Márkus Adrienn polgárdi cukrász Fotók: Márkus Adrienn

A tojásokat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a vajat, majd fokozatosan belekeverjük a sót, a sütőport, a lisztet, végül a diót és a lereszelt répát. A masszát egy sütőpapírral bélelt tortaformába tesszük, majd előmelegített, 180 fokos sütőben 45–50 perc alatt, tűpróbáig sütjük. A piskótakészítésnél figyeljünk arra, hogy a sütőt ne nyissuk rá idő előtt, máskülönben az alap összeesik – emeli ki Adrienn.

A krémhez 25 dkg mascarpone, 2,5 deciliter habtejszín, 1 csomag habfixáló, 15 dkg vaj, 15 dkg porcukor és 30 ml rum kell – ez utóbbi elhagyható. A vajat habosra keverjük a porcukor felével, hozzáadjuk a mascarponét, és összeforgatjuk. A tejszínt kemény habbá verjük a habfixálóval és a maradék porcukorral, majd beleforgatjuk a vajas-mascarponés krémbe. Amikor kihűlt, vízszintesen két vagy három részre vágjuk. Az alsó tésztalapot megkenjük krémmel, ráhelyezzük a második lapot, melyet szintén megtöltünk krémmel, erre kerül az utolsó tésztalap. A tetejét bekenjük a maradék krémmel, majd meghintjük mandulaforgáccsal.

Répatorta – nem a hagyományos küllemmel, egyedileg díszítve
Fotó: Márkus Adrienn

Kreatív mignonok

Az ünnepi asztal díszei is lehetnek a kreatív sütialkotások – itt tényleg csak a képzelet szab határt. A piskótához 6 darab tojás, (a lágyabb piskóta érdekében) 6 evőkanál búzakalász és 6 evőkanál rétesliszt, 6 evőkanál olaj, 12 evőkanál porcukor és fél csomag sütőpor szükséges. Az alapanyagokat összekeverve készítsük el a piskótaalapot, majd 200 fokos sütőben 10–15 perc alatt süssük meg. Ha elkészült, vágjuk három egyforma részre, majd a krémet kétfelé osztva töltsük a lapok közé.

A mignon szabadon díszíthető színes húsvéti motívumokkal. Igazán tavaszias látványt nyújt Fotó: Márkus Adrienn

A krémhez 5 dkg vaníliapudingot, 25 dkg kristálycukrot, 300 ml vizet és 30 dkg (szobahőmérsékletű!) margarint használunk. Ízlés szerint tehetünk hozzá nutellát, rumaromát, citromot és piros festéket is – ez utóbbi kölcsönzi a puncsos hatást, mondja Adrienn.

A krémmel töltött lapokat hagyjuk dermedni, majd osszuk be arra a darabszámra, amennyit végleg kapni szeretnénk. A sütemény külsejéhez (bolti, készen vásárolt) fondant-t melegítünk, majd rácsurgatjuk a krémes piskótára. Érdemes az ízhez passzoló színt választani. Mint azt Adrienn hangsúlyozza: a mignon tetejére ne kenjünk semmit, máskülönben ledobja a fondant-t. Nyújtható fondant-ból kedvünkre formálhatunk állatfigurákat vagy egyéb díszítőelemeket, de a marcipán is jó megoldás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!