2019.05.11. 16:25
Nem új, de hollandi
Ha már szót ejtettünk róla, álljon itt a hollandi mártás receptje is, mellé (természetesen) fehér spárgával!
Mi lesz a magyar termelőkkel?
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap
Hozzávalók: 50 dkg fehér spárga, 4 tojás sárgája, 3 evőkanál (4 dkg) vaj, 2-3 kanálnyi víz, citrom, só, bors, cukor, olívaolaj. Az igényesebb fehér spárga fás végeit előbb eltávolítjuk, majd a fejtől lejjebb található részt meghámozzuk. A növényt lágyan megmossuk, ezt követően mindegyik oldalát kevés olívaolajjal meglocsoljuk, sózzuk, s egy-két kanálnyi citromlével leöntjük, hogy ne barnuljon be. Az előkészített spárgát sütőpapírra, 200 Celsius-fokra előmelegített sütőbe tesszük, és a vastagságtól függően mintegy 15 perc alatt készre sütjük. Elkészültét az is jelzi, ha a spárga megpuhult, valamint a feje karamellizálódik egy kicsit.
Mindeközben a tojás sárgáit egy tálba ütjük, megszórjuk egy csipetnyi sóval, cukorral és borssal, facsarunk rá két evőkanálnyi citromlevet, két-három kanálnyi vizet öntünk hozzá, majd felverjük egy habverővel.
Ha ezzel elkészültünk, vizet forralunk egy lábosban, a tálat pedig ennek a tetejére tesszük, így keverjük krémmé a tojásos elegyet. Fontos a folyamatos kevergetés, máskülönben a tojás kicsapódhat, rántotta lehet belőle! Miután a krémes állagot elértük, levesszük a gőzről, de ezt követően is kevergetjük – hiszen az edény meleg maradt. A vajat felmelegítjük, s folyamatos kevergetés mellett, lassan csorgatva adjuk a tojásos elegyhez. A mártás sűrűségét meleg víz utólagos hozzáadásával szabályozhatjuk, ízét pedig só és citrom hozzáadásával állíthatjuk be a számunkra megfelelőre. A sárga színben pompázó hollandi akkor az igazi, ha kellően sűrű, de a kanálról képes lecsorogni.