Az összehajtogatott tésztába hús és zöldség is kerülhet

2020.01.18. 15:00

Nem nagy tortúra a tortillakészítés

A pita és a tortilla két nagyon hasonló étel, elkészítési módjuk mégis különbözik egymástól.

Szanyi-Nagy Judit

Ha úgy érezzük, nem elég laktató az általunk megtöltött tortillatekercs, készíthetünk mellé hasábburgonyát Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Ezúttal a tortillát vesszük górcső alá, pontosabban megmutatjuk azt, miként készíthető el otthonunkban a spanyol nyelvterületek tradicionális étele. Hamar fogyasztásra kész!

Hozzávalók: 30 dkg (kukorica)liszt, 1 teáskanál só, ízlés szerint oregánó, 4 evőkanál olaj, illetve 1,2 dl langyos víz.

A lisztet és a sót egy nagy tálba szórjuk az oregánóval együtt. Ehhez adjuk hozzá az olajat és a vizet, így gyúrjuk össze az egészet egy masszívabb tésztává. Arra feltétlenül ügyeljünk, hogy a végeredmény ne legyen túl kemény!

Ha úgy érezzük, nem elég laktató az általunk megtöltött tortillatekercs, készíthetünk mellé hasábburgonyát
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Eztán a tésztát nyolc részre osztjuk, egyesével cipókat formázunk belőlük, majd azokat előbb kör alakúra, végül – formáját megtartva – papírvékonyságúra nyújtjuk. Mindezt persze lisztezett felületen tesszük. Ha ezzel elkészültünk, következhet a sütés: a lapokat száraz, forró serpenyőbe fektetjük, így sütjük ki az oldalaikat nagyjából egy-egy perc alatt. Amennyiben az adott lap kissé felpúposodik, rajta pedig sötétbarna foltok jelennek meg, tudhatjuk: elkészült a mű. Ezután érdemes azonnal megtölteni és fogyasztani – hozzátéve: vacsoraként, serpenyőben vagy mikróban felmelegítve is jó fogás lehet ez az étel.

A lapok belsejét ízlés szerint töltjük meg: a kör felületére kerülhetnek zöldségek (uborka, saláta, lila hagyma, paradicsom, de akár még paprika is), egész vagy szeletelt csirkehús, netalántán darált marhahús, valamint valamiféle szósz (majonéz, ketchup, tartár). A felgöngyölésnél ügyeljünk arra, hogy a töltelék ne érjen a lapok széléig (maradjon ott egy-két centi hely), valamint a tortillatekercs alját ügyesen nyomkodjuk össze, nehogy szétessen!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!