„Adj rá kakaót!” – Van, aki több töltelékkel szereti

2019.01.06. 12:30

A negyedik leginkább keresett étel tavaly a kakaós csiga volt

Édességtipp uzsonnára – sokkal finomabb lesz, mint a bolti!

Szanyi-Nagy Judit / FMH

„Adj rá kakaót!” – Van, aki több töltelékkel szeret

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Hozzávalók a tésztához: 50 dkg finomliszt, 1 darab tojás, 2 dl tej, 2 evőkanál tejföl, 5 evőkanál kristálycukor, 2,5 dkg élesztő, 1 evőkanál puha vaj vagy margarin, 1 csomag 10 grammos sütőpor és egy csipet só. A töltelékhez: 5 dkg olvasztott vaj vagy margarin, 4 evőkanál kristálycukor, 4 evőkanál cukrozatlan kakaópor és 1 csomag vaníliás cukor.

Első lépésként a sütőt melegítsük elő 200 fokon, alul-felül sütéssel. A tejet langyosítsuk meg a cukorral, majd morzsoljuk bele az élesztőt és alaposan keverjük el azt. A tészta többi hozzávalóját mérjük egy edénybe, adjuk hozzá az élesztős tejet – ezt nem muszáj felfuttatni – és kezdjük el összegyúrni a tésztát.

„Adj rá kakaót!” – Van, aki több töltelékkel szeret
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Ha ragadna, adjunk hozzá egy kevés lisztet: lágy, de nem ragacsos tésztát kell kapnunk. A töltelékhez keverjük össze a cukrot, vaníliás cukrot és a kakaóport. A tésztát kissé lisztezett deszkán nyújtsuk vékonyra, téglalap alakúra, majd kenjük meg olvasztott vajjal és szórjuk rá a kakaós tölteléket. Öntsük rá a maradék vajat – nem baj, ha nem lesz egyenletes. A tésztát a hosszabbik oldalánál fogva tekerjük fel, majd vágjuk másfél-két ujjnyi széles szeletekre. Béleljünk ki egy nagy tepsit sütőpapírral, majd tegyük rá a csigákat egymástól távolabb. Forró sütőben 10–12 perc alatt készre sütjük. A csigák világosak maradnak, de nem lesznek sületlenek!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!