burgonyás gömbök és aranygaluska

2020.02.09. 14:00

Nádasdy Borbála kedvenc gombócait készítették el Lepsényben

Grófnő, csengessen – jelezte Borsos György könyvtáros Nádasdy Borbálának a művelődési házbeli esten a diskurzus befejeztével. És lőn. Az írónő finoman megremegtette a kúriából való ezüstözött csengettyűt.

V. Varga József

Aranygaluska borsodóval – hisz gróf Nádasdy Borbála szerint így az igazi! Fotó: V. Varga József/ Fejér Megyei Hírlap

Molnár Péterné Rózsika és Durmics Brigitta erre behozta az általuk elkészített egykori kedvenc csemegéket, melyekről a beszélgetés alkalmával Borbála asszony újfent említést tett a moderátor kedves unszolására. Meglepetés! – hangzott ekkor kórusban azoktól, akik részesei voltak a bocsánatos „összeesküvésnek”. Ízes élet a javából! – jegyezte meg a grófnő mosolyogva, és mindenkit az asztalokhoz invitált…

A Nádasdy burgonyás gombóc – már a tálalás is csodálatos
Fotó: V. Varga József/ Fejér Megyei Hírlap

Nádasdy burgonyás gombóc

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 25 dkg liszt, 1 evőkanál búzadara, 3 dkg zsír, 1 tojás, csipet só, 1 cs vaníliás cukor, 1 cs bourbon vaníliás cukor, 3 ek porcukor, 1 citrom reszelt héja. Elkészítés: A megfőtt és áttört burgonyát kihűtjük. Elvegyítjük a zsiradékkal, liszttel, darával és az ízesítőkkel. Diónyi gombócokat formázunk belőle, és cukros vízben kifőzzük. A vizet leitatjuk róla, és langyosan csokoládé forgácsba forgatjuk. Kis méretű muffin papírban találjuk. (A fenti adagból vagy 65-70 gombóc jön ki.)

Aranygaluska borsodóval – hisz gróf Nádasdy Borbála szerint így az igazi! Fotó: V. Varga József/ Fejér Megyei Hírlap

Aranygaluska borsodóval

Hozzávalók a tésztához: ½ kg liszt, 2 dkg élesztő, 2 tojássárgája, 3 dl tej, 6 dkg margarin, 5 dkg cukor, csipet só. A hintéshez: 20 dkg darált dió, 15 dkg cukor, 1 cs vaníliás cukor és 1 cs bourbon vaníliás cukor. Borsodó: 1 citrom héja, 2 dl víz, 5 dl olasz rizling fehérbor, 15 dkg kristálycukor, 5 db tojás, 1 egész fahéj, 5 szem szegfűszeg, 1 cs vaníliás cukor.

Elkészítés, aranygaluska: 1 dl langyos tejjel és ½ dkg cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A tojássárgáját a maradék cukorral elkavarjuk, majd hozzáöntjük a tejet, amiben a sót feloldottuk. A liszt közepébe öntjük a felfuttatott élesztőt és a tejben elkevert tojássárgáját. Jól kidolgozzuk, és a végén hozzáadjuk a langyos margarint, amivel szintén jól eldolgozzuk. Egy óráig kelesztjük. Lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, és ujjnyi vastagra kinyújtjuk. Közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, és kivajazott kuglófformába rétegezzük. Minden réteget olvasztott margarinnal megkenünk, és megszórjuk cukrozott dióval. Újból duplájára kelesztjük, lassú tűznél sütjük. Tálra borítjuk, és porcukorral meghintjük. Szeleteljük vagy tépjük.

Borsodó: A bort a vízzel, a cukor felével, a citrom héjával és a fűszerekkel felforraljuk. Az egész tojásokat habosra keverjük a cukor másik felével, majd lassan hozzáadagoljuk a forralt bort. Lassú tűzön addig keverjük, amíg besűrűsödik. Mártásos edényben kínáljuk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!