Egyszerű, de változatos

2018.11.10. 15:30

Mennyei muffincsodák Mezőszentgyörgyről

Szemet gyönyörködtető látványt nyújtottak a mezőszentgyörgyi muffinsütő versenyre érkezett „pályázatok”. Ráadásul nemcsak a díszítés, de a süteménybelső is más és más élményt nyújtott.

Szanyi-Nagy Judit

Időt, energiát nem kímélt Veiziekker Andrea, győzött is a látványos muffin!

Fotó: Kiss Péter

Ám mielőtt a mezőszentgyörgyi recepteket megosztjuk olvasóinkkal, kezdjük a legelején!

Milyen a jó muffin?

A „szakirodalom” (értsd: több receptkönyv) szerint az igazi muffin könnyű, levegős, ami leginkább a tészta állagának köszönhető. Hogy a kívánt hatást elérjük, a száraz és a nedves alapanyagokat érdemes külön-külön összekevernünk, majd a kettőt úgy összeforgatnunk, hogy a száraz anyag (leginkább a liszt) éppen csak eltűnjön a masszában. A muffinok kivételére már a sütőbe kerülés előtt gondoljunk: hogy a sütemény ne törjön szét vagy ragadjon oda az eszköz aljára, ajánlott a muffinformát kivajazni, netán muffinpapírban sütni a finomságot. Ha ez utóbbi híján vagyunk, egy zsírpapírból kivágott alj is megteszi. A formát, papírt ne töltsük tele! Bármennyire is szeretnénk, hogy a desszert szép magas legyen, a túltöltött nyers tészta a sütés közben kifut és odaég. Éppen ezért csak a használt eszköz háromnegyedéig töltsük a tésztát! A muffin tipikusan az a sütemény, amelyet tűpróbával ellenőrizni kell, ugyanis alul- és túlsütni egyaránt lehet. Előbbinél nyers, ragacsos, utóbbinál pedig egy száradt változatot kapunk. Ehhez kapcsolódva: ha úgy látjuk, hogy a muffinok megsültek, azokat ne hagyjuk a formában! A meleg hatására ugyanis tovább sülnek, s így szintén szárazabbá válhatnak.

A győztes recept

A mezőszentgyörgyi muf­fin­sütő verseny győztese Vei­ziekker Andrea lett, aki a szervezőkön – Kiss Péteren és Márkusné Anetten – keresztül osztotta meg velünk receptjét.

A tésztához 2 bögre lisztet, fél bögre cukrot, 1 bögre tejet, 2 teáskanál kakaóport, háromnegyed bögre olajat, 1 csomag sütőport és 1 tojást használt. A hozzávalókat simára kikeverte, majd ezt követően megsütötte. Az eddig említetteken túl a masszába tett még apróra tört csokoládédarabokat is. A muffin tetejére kerülő krémhez 3 deciliter tejből nagyon sűrű vaníliás pudingot főzött, majd kevés Hulalával lazította. Narancssárgára piros és citromsárga ételszínezővel színezte. A csokis díszítéshez gőz felett ét tortabevonót olvasztott egy kevés teavajjal, majd zacskóba öntötte azt. Erre kicsi lyukat vágott. A formákat zsírpapírra rajzolta, hűtőbe tette, hagyta megdermedni, majd leszedte a papírról és a muffin krémjére téve használta azokat. Az így készült díszek műanyag tárolóba rakva sokáig felhasználhatók, így egy kalap alatt többfajta, akár más formájú díszítés készíthető el – mondja Andrea.

Időt, energiát nem kímélt Veiziekker Andrea, győzött is a látványos muffin!
Fotó: Kiss Péter

Alma, dió, csoki, meggy

A második helyezett Orbán Istvánné Katalin kétféle alapot készített, hasonló díszítéssel. Az almás-diós muffinhoz 1 és háromnegyed bögre lisztet, háromnegyed teáskanál szódaport, negyed teáskanál őrölt fahéjat, negyed teáskanál sót, háromnegyed bögre cukrot, 2 darab tojást, fél bögre olajat, 1 teáskanál vaníliás aromát, fél bögre tört diót és másfél bögre reszelt almát használt. Az összevalókat összekeverte, megsütötte. A vidám díszítéshez 1 tojásfehérjét, 15 dkg porcukrot és 1 kevés citromlét kevert össze, a máz tetejére színes cukrokat rakott. Csokis-meggyes muffinjához 1 darab tojást, 15 dkg cukrot, 5 evőkanál olajat, 1 csomag vaníliás cukrot, 2 evőkanál kakaóport, másfél deciliter tejet, 20 dkg lisztet, 1 csomag sütőport és (ízlés szerint) magozott meggyet adott. A kevert tésztával a formákat – ahogyan azt a „nagykönyv” írja – háromnegyedig töltötte meg.

A színes cukorkák feldobják a díszítést! Orbánné két változatot készített
Fotó: Kiss Péter

Barka nélkül, tarka

A harmadik helyen végzett Berta Kata egy internetes receptet alakított át. A tarka muffinhoz előbb 4 egész tojást kavart habosra 2 csomag vaníliás cukorral és 10 csapott evőkanálnyi cukorral. Ehhez adott 2 evőkanál olajat és 1 evőkanál citromlét. Ezt követően felváltva kavart az elegyhez 3 evőkanál tejet és 1 csomag sütőporral elkevert 10 púpos evőkanálnyi lisztet. Az így kapott tészta háromnegyedét formába öntötte, a megmaradt részbe kakaóport kevert, és egy kis tejjel lazította azt. Ebből mindegyik tészta tetejére tett egy keveset, és villával kicsit beleforgatta a kakaós masszát. A muffin 180 fokon, 25 perc alatt sült meg.

Nem félt a recepthez nyúlni: Berta Kata különleges muffint kreált
Fotó: Kiss Péter

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!