A crumble öt perc alatt összeállítható

2019.11.10. 15:00

Morzsa se marad, olyan finom!

A crumble, amit morzsasütinek is magyarosíthatunk, méltán világhírű: alul ellenállhatatlanul gyümölcsös, fent ropogós, morzsolt tészta.

FMH

A szilvás crumble tányérra szelése nem könnyű feladat, de az íze kárpótol majd! Fotó: Mindmegette

A morzsasütit – angolul crumble – édesen desszertként, sósan főételként is elkészíthetjük. Bátran variálható, akár aszalt gyümölcs is használható hozzá, ha néhány órát vízben áztatjuk, majd kockázott almával vegyítve tesszük a süteménybe. Az alábbi szilvás receptre a Mindmegette oldalán bukkantunk.

Hozzávalók a töltelékhez: 80 dkg érett szilva, 5 dkg barna cukor, 1 db narancs leve, 1 tk őrölt fahéj, 1 tk liszt; hozzávalók a morzsához: 25 dkg liszt, 15 dkg vaj, 8dkg porcukor, 8 dkg demerara nádcukor, 5 dkg őrölt mandula.

A sütőt 180-200 fokra melegítsük elő! A kimagozott és félbevágott szilvákat egy 28 centiméteres, hőálló tál aljában rendezzük el, a cukrot, a narancs levét, a fahéjat és a lisztet keverjük össze, majd oszlassuk el a gyümölcsréteg tetején, végül az egészet locsoljuk meg 2 evőkanál vízzel!

A morzsa hozzávalóit – a vaj és a liszt kivételével – ujjheggyel dolgozzuk össze, esetleg adagoljuk turmixgépbe, abban turmixoljuk, amíg összeáll. Nem baj, ha nem kapunk homogén tésztát, úgyis morzsolni fogjuk. Ha a turmixgépet fogtuk hadra, vigyázzunk, ne pépesítsük túl! A vajat és a lisztet mindenképpen kézzel dolgozzuk öszsze, majd keverjük el a többi hozzávalóval!

A szilvás crumble tányérra szelése nem könnyű feladat, de az íze kárpótol majd!
Fotó: Mindmegette

A crumble-t ezután eloszlatjuk a szilvákon, és 30-40 perc alatt aranybarnára sütjük. Érdemes először lefedve sütni a süteményt, hogy a gyümölcsök levet eresszenek, és a saját levükben megpárolódjanak, majd az alufóliát levéve a morzsa tetejét ropogósra pirítani.

A megsült süteményt tálalás előtt pihentessük 15 percig! Ha még több édességre vágyunk, kínálhatjuk az elkészült fi nomságot vaníliasodóval, tejszínhabbal vagy akár vaníliafagylalttal is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!