Szerelmes nyalánkságok

2019.02.14. 13:30

Milyen finomsággal készüljünk párunknak? Mutatjuk!

Tudjuk, a Valentin-nap megítélése kétes, ám nekünk nem tisztünk állást foglalni a szerelem versus kereskedelem harcban. Így a következő ételek sorsát olvasóinkra bízzuk: döntsék el, miként tálalják ezeket a fogásokat párjuknak! Ha egyáltalán tálalják.

Szanyi-Nagy Judit

Muffinformában készült leveles rózsák

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Az élő rózsa gyönyörű ugyan – főleg, ha a színszimbolikához kapcsolódó üzenettel adjuk át –, mégsem maradandó. Rendben, az almarózsa sem az, de azzal legalább ideig-óráig csillapíthatjuk az éhségünket, szemben a tüskés változattal. Ráadásul túl sok hozzávalót sem igényel. Nézzék csak: a tésztához elég, ha 2 darab kész, élesztő nélküli leveles tésztát veszünk, míg a töltelékhez 4 darab almát, 6 evőkanál kristálycukrot, 1 darab citrom levét és 1 csapott evőkanál őrölt fahéjat használunk!

Muffinformában készült leveles rózsák
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Az almákat mossuk meg, vágjuk félbe és távolítsuk el a magházukat! A következő lépés fontos: a végül negyedbe vágott almadarabokat hosszában annyira vékony cikkekre szeljük fel, hogy azok ne legyenek átlátszóak, de túl masszívak sem! Egy lábasban forraljunk vizet, tegyük bele a cukrot és a citrom levét, s ha az elkezdett forrni, dobjuk bele az almát, így forraljuk a gyümölcsöt két percig! Arra nagyon ügyeljünk, hogy ne főzzük szét a szeleteket! Állagra akkor jók, ha hajlíthatóvá válnak – ezután szedjük ki az almákat egy papírtörlőre! A leveles tésztákat óvatosan, külön-külön tekerjük ki, majd vágjuk fel hat egyforma csíkra! Az összeset szórjuk meg cukorral, ezt követően fektessük a csíkokra az almákat úgy, hogy a gyümölcs belső fele a tészta közepe felé nézzen, a héjas része pedig félig lógjon le a tésztáról! Az almákat hintsük meg fahéjjal, majd az egyik végétől a másikig tekerjük fel a tésztacsíkot! Az így kapott rózsaformákat tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe vagy muffinformába, és 200 Celsius-fokon 20–35 percig, pontosabban addig süssük, amíg pirosas színt nem kapnak! A végeredményt hintsük meg porcukorral!

A kakaós kekszgolyó masszív, csokiöntettel és marcipánbevonattal is finom
Fotó: pixabay.com

Másik kedvenc ínyencségünk Valentin-napra a külhonban cake popsként, magyarul sütinyalókaként ismert édesség. Ezt a gyors, gyermekeknek igen kedves finomságot készíthetjük piskótamorzsából és kekszgolyóból egyaránt – mi ez utóbbit, a gyorsabb megoldást választottuk. Ehhez előbb 20 dkg vajat felolvasztunk körülbelül 6 evőkanál tejben, majd ezt az elegyet összegyúrjuk a kekszgolyó többi hozzávalójával: 50 dkg darált háztartási keksszel, 10 dkg kókuszreszelékkel, 4 dkg kakaóporral, 15–20 dkg porcukorral, 3-4 evőkanál (sárgabarack)lekvárral és pár csepp rumaromával. Ha úgy érezzük, nem áll meg egyben a massza, nyugodtan öntsünk még hozzá tejet, a lényeg, hogy a végeredmény ne hulljon szét, és jól formázható legyen!

A masszából készítsünk dió nagyságú golyókat, s néhány percre rakjuk azokat a hűtőbe! Ez idő alatt olvasszunk meg vízgőz felett 30 dkg étcsokoládét, a (nyalóka) pálcikák végét mártsuk a csokiba, s így szúrjuk fel rá a hűtőből kivett golyók egyikét! Ha elkészültünk, tegyük a sütinyalókákat egy tányérra, majd pihentessük tovább azokat a hűtőben mintegy öt percig! Ezt követően szúrjuk le a nyalókákat egy stabil helyre (például hungarocellbe), így öntsük rájuk a csokimázt, hogy az szépen megdermedhessen! De az is jó megoldás, ha a golyóbisokat belemártjuk a csokiöntetbe, eztán szúrjuk a csepegtetőhelyre. Mi több, a csokimázra színes cukrokat is szórhatunk, vagy a csokoládé helyett használhatunk formázható marcipánt. Bárhogy is döntünk: pár percre hagyjuk szabadon, vagy tegyük hűtőbe az így kapott sütinyalókákat – a csokoládés verzió akkor fogyasztható, ha a bevonat ropogóssá vált!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!