Az örmény „hatlapos” süti

2020.05.24. 13:30

Marlenka: Karamellás krém terül el a mézes alapok között, tetején dió ül

A régi, több száz éves örmény receptúra alapján a méz, a karamell és a dió hármasára épül az eredeti marlenka. Azóta csokoládés és citromos változata is készült.

Szanyi-Nagy Judit

Egy magasabb peremű tepsiben megmarad a szép forma

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Az alap a magyar mézes sütihez hasonló, a főbb különbség a krémben rejlik.

Hozzávalók a tésztához: 2 tojás, 3 dkg libazsír, 1 csomag szalalkáli, 5 dkg méz, 4 dl tej, 15 dkg cukor, 25 dkg finomliszt, 20 dkg rétesliszt és egy csipetnyi só.

A sütőt 185 Celsius-fokra előmelegítjük. A liszteket egy tálban kimérjük, hozzájuk keverjük a szalalkálit, a sót és a cukrot. A mézet a tejhez adjuk, beleütjük a tojásokat és az egészet homogénné keverjük.

Egy magasabb peremű tepsiben megmarad a szép forma
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

A lisztes keverékhez részletekben hozzáadjuk a tojásos-mézes tejet, a kanálnyi libazsírt, ezt gyúrjuk tésztává, amit aztán kettészedünk.

A gáztepsiket megfordítjuk, „aljukra” sütőpapírt terítünk, a tésztákat a tepsi hátán egyenletesen – és óvatosan – kinyújtjuk. Így sütjük azokat 10 perc alatt készre. Melegen széltében kettévágjuk, hogy négy lapot kapjunk, de más felosztásban, például hat lappal még jobban néz ki a sütemény.

Hozzávalók a krémhez: 3 tubus sűrített tej, 20 dkg vaj, 15 dkg dió, fél rúd vanília, egy kevés rum vagy konyak.

A sűrített tejet egy befőttesüvegbe öntjük, vízbe állítjuk, három órán át főzzük. A diót száraz serpenyőben, mozgatva lepirítjuk. Miután kihűlt, konyharuhába öntjük, lemorzsoljuk róla a pörkölt héjat. Ledaráljuk. A vajat habosra kikeverjük, a befőttes-

üvegből a karamellkrémet a habosított vajhoz adjuk, belekeverjük a diót és a kikapart vaníliarúd magjait. A krémet porciózzuk úgy, hogy az utolsó (kihűlt!) lap tetejére is jusson, arra szórjuk rá a diót. A kész sütit egy napot érdemes pihentetnünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!