Receptek

2017.01.03. 18:40

Maradékokból is varázsolhatunk

Székesfehérvár - Valljuk be: kifőztük magunkat az ünnepek alatt. Volt számos fogás, a bevásárlás állandó társunkká szegődött, jobb esetben a mélyhűtőnk dugig van kidobni sajnált maradékokkal. Mi legyen belőlük?

Kocsis Noémi

Valamikor a takarékos háziasszony tudománya volt a maradékfőzés , nagyanyáink, anyáink szégyenkeztek volna, ha valami a kukába megy - inkább ügyesen tovább hasznosították. Miután tíz deka hús azonos körülmények között ugyanannyi ideig fő meg, mint két kiló, nagyobb mennyiségű pörköltöt főztek, és abból alakítottak ki különböző fogásokat. Gombával, galuskával bakonyias étel, káposztával székelygulyás, rakott káposzta alakul ki, de lehet főtt krumpliba tölteni, tésztával, zöldséggel lerakni, hortobágyi palacsintába tölteni és még sorolhatnánk.

A nagy karácsonyi és szilveszteri traktával vélhetőleg sok háztartásban van maradék. Sok családban inkább eggyel több kenyeret vegyünk, mint hogy elfogyjon! jelszóval alaposan bespájzolnak ilyenkor pékáruból. A kilós kenyerek most ott várnak sorsukra: mit csináljunk belőlük? Például Croque Madame-t, ezt a sajttal, sonkával töltött tojásos francia finomságot. A felszeletelt kenyér mindkét oldalát megvajazzuk, egy percig megsütögetjük őket száraz serpenyőben. Egy szelet sajtot, sonkát és egy tükörtojást teszünk rá, sózzuk, borsozzuk, zöldfűszerrel megintjük, és kész!

Még tegnap is mesélte egy ismerősöm, hogy náluk bizony bejgliből is van. A mákosból és a diósból, vagy akár vegyesen is készíthetünk gubát: A bejglit felszeljük, kivajazott tűzálló tálba lerakosgatjuk. Hat deci tejből, egy csomag vaníliás cukorral elkezdjük melegíteni. Egy másik tálban két tojássárgáját egy evőkanál cukorral kikeverünk, kevés meleg tejjel lazítjuk, a nagyobb adag tejhez öntjük, forrás nélkül besűrítjük. Ezzel a mártással öntjük le a bejglit, majd 180 fokon összesütjük, a tetejét kissé meg is pirítjuk.

Nem minden maradék hasznosítható: gombás, tésztás, túrós maradékokat nem lehet napokig tárolni. De maradék gyümölcsből aszalványt, vagy bólét csinálhatunk, a főtt húsokból tejszínnel, fűszerekkel keverve (esetleg egy kis konyakba áztatott mazsolával megbolondítva) pástétomot, amit őzgerincformába nyomkodva fagyaszthatunk szépre. És persze még januárban is aktuális a narancshéj: a gyümölcsöt elfogyasztva a héjat tegyük a radiátorra, fűtőtest közelébe, remek illatot áraszt majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!