Nyami

2019.06.13. 15:00

Légies és ízletes: muffin seperc alatt

Nagyon szeretjük a muffint – ami nem csoda, mert lényegében bármivel feldobható. Eperrel is.

Szanyi-Nagy Judit

A muffin tetején szépen mutat a piros eper

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 2 teáskanál szódabikarbóna, 15 dkg cukor, 10 dkg margarin, 25 dkg eper, 2 dl kefir és 1 dl tej.

Kezdésképpen a sütőt előmelegítjük 170 Celsius-fokra. Az eperből 20 dkg mennyiségűt apróra vágunk, a többit félretesszük. A margarint meglangyosítjuk és néhány mozdulattal kikeverjük. Hozzáadjuk a cukrot és a kefirt, majd újabb keverés után a tejet is. A lisztet elkeverjük a szódabikarbónával, majd beleforgatjuk az apróra vágott epret. Az egészet a nedves hozzá­valókhoz keverjük.

A muffinformákat, ha kell, előkészítjük (például kivajazzuk, netán beletesszük a papír- vagy szilikonformákat), majd a masszával kétharmad részig töltjük a mélyedéseket. A maradék epret szeletekre vágjuk és minden muffin tetejére teszünk egyet. A süteményt az előmelegített sütőben 25 percig sütjük. Állagát tűpróbával ellenőrizhetjük.

Előfordulhat, hogy a muffin alja egy idő után „leveses” lesz, de ez nem probléma, ettől még fogyasztható. Ha az eper nedvességtartalmát eltüntetnénk, készítsünk dupla csokis, epres változatot!

A muffin tetején szépen mutat a piros eper
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Ehhez 2 darab tojást, 12 dkg barna cukrot, 0,8 dl napraforgóolajat, 2,2 dl joghurtot, 26 dkg finomlisztet, 2,5 teáskanál sütőport, fél teáskanál szódabikarbónát, 3 evőkanál cukrozatlan kakaóport, 10 dkg étcsokoládét és 20 dkg epret használunk.

A tojásokat és a barna cukrot habosra verjük, hozzáadjuk az olajat és a joghurtot, majd mindezt elkeverjük. Ezt követi a liszt, a sütőpor, a szódabikarbóna és a kakaó, amelyet mind összekeverve egy folyékony, ragacsos masszát kapunk. Az apró darabokra tördelt csokit és az epret ekkor adjuk hozzá – a sütési fázis pedig már ismert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!