Receptek

2016.12.27. 16:40

Lakodalmas sütemény: diós kosárka

A diós kosárkát szinte mindenki ismeri. Leginkább lakodalmas sütiként terjedt el, mert sokáig eláll, és nagyon finom.

Kovácsné Hamberger Brigitta

Érdemes azonban más eseményekre is elkészíteni, dobozban nagyon sokáig eláll. Akinek nincs kosárka formája, ne aggódjon, muffin sütőformában is elkészíthető!

A felső képen a frissen kisült diós kosárka látható a linzer karikákkal, amiket a maradék tésztából készítettem. Nem szórtam meg porcukorral, mert nekem már túl édes lett volna. De ízlés kérdése!

Hozzávalók: A tésztához: 15 dkg búza-rétesliszt (BFF 55), 15 dkg búzaliszt (BL55), 12 dkg margarin, 12 dkg porcukor, 2 db tojássárgája. A habhoz: 2 db tojásfehérje, 12 dkg kristálycukor, 15 dkg darált dió. A töltelékhez: 15 dkg sárgabarack lekvár.

A tésztához először a lisztben szétmorzsoljuk a margarint, majd hozzáadjuk a porcukrot és a tojások sárgáját. Egynemű tésztát gyúrunk belőle. Ha nem áll össze, kicsi tejet adunk hozzá. Körülbelül fél órát pihentetjük.

A habhoz a tojások fehérjét gőz fölött a cukorral felverjük, majd ha már kemény a hab, a darált diót is belekeverjük. Én itt eltértem a recepttől. A habhoz nem mértem ki az összes cukrot, soknak éreztem. Nem tudom, pontosan mennyit használtam fel, de amennyit kimértem, még abból is fogtam vissza.

A muffin formát kivajazzuk, kilisztezzük, így készítve elő a sütéshez.

Az alsó képen azt mutatjuk meg, hogyan lehet kosárka forma helyett muffin sütőformát használni. A kép a sütőbe rakás előtt készült, itt a kosárkák még nyersek Fotó: Molnár Artúr

Mikor a tészta kipihente magát, és már könnyen nyújthatóvá vált, kisodorjuk. A legnagyobb pogácsaszaggatóval köröket vágunk belőle, majd a muffin formába tesszük azokat. Egy kanál lekvárt rakunk először a tésztára, majd utána a diós habot. 180 C-fokos előmelegített sütőben, alsó-felső sütéssel 20 perc alatt készre sütjük. Amikor kihűlt, porcukorral megszórva tálalhatjuk. Én itt is kihagytam a cukrot. Édes a tészta, a hab, plusz még a lekvár, nekem mindez cukorral már túl sok lett volna.

Rögtön két adagot készítettem ebből az édességből karácsonyra. Viszont a hab nem lett elég az összes tésztához. Így a maradék tésztát kiszaggattam, a felét kilyukasztottam, megkentem lekvárral, és linzer karikát készítettem belőle. Így egy csapásra kétféle süteményt tettem az asztalra.

Tovább gondolva a receptet, dió helyett akár kókuszreszeléket is használhatunk, így kókuszos kosárkákat kapunk. Ebben az esetben a baracklekvárt elhagynám.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!